in

Cum să devii propriul tău şef – demararea activităţii de Întreprinzător Independent

Cea mai obişnuită cale de a începe, simplă şi cu costuri reduse, adecvată majorităţii noilor deţinători de afaceri.

Caută pe Google întrebarea ”Ar trebui să-mi încep propria afacere?” şi vei obţine peste 1 milion de rezultate. Este o dilemă fără un răspuns uşor şi cu siguranţă una fără o soluţie universală care să se aplice tuturor.



Beneficiile înfiinţări unei firme sunt atât numeroase şi convingătoare precum sunt şi dezavantajele. Pe de-o parte poţi prelua controlul asupra muncii tale, de la ce să faci până la când să faci. Eşti în situaţia în care cu cât munceşti mai din greu, cu atât mai mari sunt recompensele financiare. La fel de important este pentru unii oameni faptul că pot sta deoparte de maşinaţiunile politicii de la locul de muncă şi că de obicei pot alege cu cine să aibă de-a face.

Pe de-altă parte, te confrunţi cu marea incertitudine dacă afacerea va merge sau nu, cu riscul ca eşuarea afacerii să aibă drept consecinţă falimentul personal.

Rar se întâmplă însă să ai succes fără ani de oboseală psihică şi fizică determinată de confruntarea cu miile de responsabilităţi pe care le are deţinătorul unei mici afaceri, de la legislaţia privind angajarea la regulile de sănătate şi siguranţă, de la presiunea de a creşte vânzările la controlarea fiecărui aspect financiar al afacerii tale.

Conducerea unei afaceri proprii, fie ca întreprinzător independent, fie ca societate cu răspundere limitată, cu siguranţă nu este pentru toată lumea, şi nu este o chestiune la care să putem răspundem în locul tău. Cu toate acestea, recompensele succesului sunt fără îndoială satisfăcătoare, nu numai din perspectivă financiară ci şi dintr-un sentiment de auto-împlinire şi realizare, şi aceste articole au ca scop să te ghideze printre aspectele legale ale deschiderii propriei afaceri.

Reţine că aceste articole sunt numai pentru ghidare şi dacă te decizi dacă să te aventurezi, în primul rând te felicităm şi îşi urăm toate cele bune, apoi îţi recomandăm cu tărie să cauţi sfaturi juridice şi financiare profesionale cât mai curând – şi cu siguranţă înainte de a-ţi începe efectiv afacerea (sau de a-ţi părăsi locul de muncă). Este o falsă economie să sari peste acest pas, întrucât o greşeală sau o scăpare te poate costa scump în vremurile ce vor veni. Acest lucru nu este pe atât de scump pe câr ar putea crede unii – de exemplu, îţi poţi lua un contabil pentru afaceri mici cu 10-15 £ pe săptămână.

În Regatul Unit există trei tipuri de bază de deţinere a unei afaceri – ca întreprinzător independent (sole trader), în parteneriat (partnership) şi ca societate cu răspundere limitată (limited company) – şi în timp ce acest ghid pentru începerea afacerii presupune că alegi calea întreprinzătorului independent, este la fel de posibil să începi cu un parteneriat sau cu o societate cu răspundere limitată şi vom face referire la caracteristicile specifice ale acestora în articolele următoare.

Partea 1 – DEMARAREA AFACERII

OK, deci ai făcut-o. Te-ai săturat să te speteşti pentru altcineva, să primeşti ordine de la cineva pe care probabil nici nu l-ai cunoscut înainte de a începe să lucrezi pentru el, să fii obligat să ceri permisiunea de a te duce în concediu, să fii obligat să prezinţi un certificat medical dacă îţi iei mai mult de trei zile de concediu medical. Ai o idee care crezi că te va face să câştigi bani, şi ştii că ai determinarea şi aptitudinile necesare pentru a face afacerea să funcţioneze. Ai demisionat de la locul tău de muncă… ce urmează?

Din perspectiva fiscului eşti acum un angajat pe cont propriu şi *trebuie* să te înregistrezi ca atare în 3 luni de la demararea activităţii de întreprinzător independent, sau rişti să fi amendat de Administraţia Financiară şi Vamală a Majestăţii Sale (HMRC). Te poţi înregistra online pe www.hmrc.gov.uk sau apelând nr. 0845 915 4515. Din punct de vedere juridic, nu prea este altceva de făcut şi eşti liber să începi comerţul. Această simplitate este motivul pentru care majoritatea afacerilor încep cu întreprinzător independent.

Răspunderea personală

Singurul cel mai important aspect juridic de a fi întreprinzător independent este cel că eşti personal responsabil de toate datoriile contractate de afacerea ta, fie faţă de furnizori sau faţă de guvern (de exemplu, impozite). Dacă nu vei fi în măsură să plăteşti aceste datorii, atunci creditorii tăi, inclusiv guvernul, te pot acţiona în judecată pentru a-şi recupera datoriile prin vânzarea bunurilor tale personale, inclusiv casa ta, chiar dacă aceasta este deţinută în comun cu altcineva. Dacă deţii casa împreună cu un partener sau cu oricine altcineva, asigură-te că aceştia înţeleg şi sunt de acord cu asumarea acestui risc.

Numele afacerii

Îţi poţi folosi numele tău pentru a face publicitate afacerii tale sau poţi alege un ”nume comercial”. Dacă foloseşti un nume comercial, trebuie să-ţi incluzi propriul nume cu caractere lizibile în:

• scrisorile comerciale;
• comenzi scrise pentru bunuri sau servicii de furnizat afacerii;
• email-uri comerciale;
• facturi şi chitanţe emise;
• cereri scrise adresate debitorilor pentru plată.

Acte juridice de bază

Este esenţial ca documentele juridice pe care le foloseşti să fie pregătite în mod profesionist. Atât în scopul prezentării, fiindcă impresia pe care le-o laşi clienţilor şi furnizorilor poate fi vitală pentru crearea reputaţiei tale şi creşterea vânzărilor, cât şi pentru a te asigura că nimic important nu este omis. Odată ce ceva e scris şi semnat, poate fi foarte dicifil şi costisitor să scapi de el.

Pentru a evita asemenea situaţii nu înseamnă că trebuie să plăteşti sume mari de bani unui avocat pentru a pregăti actele de la zero. Multe website-uri oferă versiuni standardizate la preţuri mici pe care le poţi adapta afacerii tale. Aminteşte-ţi să fi coerent în felul în care îţi prezinţi afacerea şi logoul – coerenţa este cheia creării unei aure de profesionalism.

Cerinţele exacte depind de natura afacerii tale, însă cele comune includ:

• Factură – inclusiv termenii privin plata şi penalităţile pentru întârzierea plăţii;
• Termeni şi Condiţii de Vânzare – inclusiv returnări de bani;
• Termeni şi Condiiţii de Cumpărare – inclusiv garanţii privind calitatea şi respectarea standardelor;
• Acord de Confidenţialitate – de asemenea cunoscut ca ‘Non Disclosure Agreement’ (Acord de Nedezvăluire) sau NDA, acesta permiţându-ţi să îţi discuţi ideea de afacere cu o persoană fără ca aceasta să ţi-o fure pentru propriul câştig;
• Contract de Agenţie – pentru a permite unui terţ să vândă produse în locul tău în schimbul unui comision (sau ca tu să vinzi produse pentru altcineva);
• Contract de Externalizare – pentru furnizarea de operaţiuni neprincipale pentru afacere de către un furnizor extern, incluzând nivelul de standard al serviciului, de exemplu cât de repede trebuie acesta să răspundă la telefon (de obicei înainte ca telefonul să fi sunat de trei ori).

Întregistrare pentru TVA

În fiecare an guvernul stabileşte un prag de înregistrare pentru TVA, în acest moment de 73.000 de £. Dacă cifra ta de afaceri din ultimele 12 luni depăşeşte acest prag, sau dacă crezi că cifra ta de afaceri în numai următoarele 30 de zile va depăşi pragul, atunci trebuie să te înregistrezi pentru TVA.

Dacă nu depăşeşti pragul, poţi oricum să te înregistrezi pentru TVA. Principalul beneficiu este că poţi solicita returnarea TVA-ului pentru aprovizionările făcute, care poate fi critic pentru fluxul de numerar pentru o nouă afacere. Aproape la fel de important, acesta poate da potenţialilor clienţi şi furnizori impresia că afacerea este mai mare decât este în realitate – întocmai, unele companii/oamenii doresc să aibă de-a face numai cu entităţi care sunt înregistrate pentru TVA.

Există un instrument online dezvoltat în comun cu HMRC pentru a vă ajuta să decideţi dacă să vă înregistraţi pentru TVA – clic aici.

Citeşte varianta ghidului în limba engleză pe www.foreignersinuk.co.uk

Become your own boss – starting up as a Sole Trader

 

de Lukasz Kazmierczak
Avocat
HAMILTON BRADY LTD
www.hamiltonbrady.co.uk
Tel: 0844 873 6081
E-mail: [email protected] This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Adresa: Springfield House
Water Lane, Wilmslow, Cheshire, SK9 5BG

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Unul din cinci necalificaţi, născut în afara Regatului Unit

Eddie Kone: Mulţumesc românilor!