in

Românii și bulgarii ies în stradă, la Londra, pe 9 decembrie: „Discriminarea, politică guvernamentală în UK”

Un grup de inițiativă format din români și bulgari, ce a luat ființă ca urmare a repetatelor abuzuri venite din partea autorităților britanice, a decis să scoată oamenii în stradă, la Londra. Protestul va avea loc luni, 9 decembrie, începând cu ora 13.00, la reședința premierului David Cameron, din 10 Downing Street. Data protestului nu este întâmplătoare, deoarece în perioada 9-12 decembrie, Cameron se va afla la Strasbourg, acolo unde va cere limitarea dreptului la liberă circulați în interiorul UE pentru cetățenii din țările mai sărace ale Uniunii.

Organizatorii spun că mizează pe participarea a câteva mii de persoane, care cer să nu le mai fie negate drepturile pe care le au ca cetățeni ai Uniunii Europene. Paul Suciu, Financial Reviewer, unul dintre organizatori, a declarat: „Discriminarea se manifestă la nivelul unei societăţi britanice nu doar printr-o retorică politică partizană, în căutare de capital politic, ci şi printr-o politică guvernamentală sistematică de negare a unor drepturi negociate de bun acord în cadrul Uniunii Europene, ce stabilesc în mod clar o egalitate de drepturi între cetăţenii Marii Britaniişi cei români şi bulgari.”



El a identificat și o serie de drepturi ce sunt negate românilor și bulgarilor în Marea Britanie: dreptul la educaţie, dreptul la muncă, dreptul la asistenţa socială şi de sănătate, dreptul la libera circulaţie în interiorul spaţiului UEşi dreptul la asociere şi domeniul privat.

Negarea dreptului la educaţie

1) Limitarea şi negarea subvenţiilor, aşa cum sunt ele acordate localnicilor

Această primă perioadă a început în 2010, când sistemul de tarifare s-a schimbat, prin ridicarea treptată a taxelor de studiu de la 3.000 de lire pe an, la 9.000 de lire pe an. Exista deja un trend de recrutare de către universităţile şi colegiile locale a studenţilor din afară Uniunii, spre deosebire de cei din Estul Europei, care plăteau taxele direct şi nu cu suportul statului englez.

Nouă taxa de 9.000 de lire s-a constituit într-o barieră de facto, în condiţiile în care foarte puţini imigranţi români şi bulgari, deşi ambiţioşi, s-au trezit că nu se pot susţine în educaţie pe baza joburilor part-time (limitate pentru studenţii străini ca măsură de protejare a pieţei muncii pentru localnici).

Imigranţii primesc SMS-uri de la Home Office. Li se cere să părăsească Marea Britanie

Ridicarea barierelor de muncă de la 1 ianuarie va schimba prea puţin această situaţie, bariera de facto rămânând, în condiţiile în care cineva trebuie să demonstreze 3 ani de reşedinţă pentru a accesa bursele guvernamentale pentru plata studiilor. Trei ani de întârziere, pe o piaţă a muncii deja saturată de absolvenţi, poate însemna o relegare permanentă a noilor veniţi la munci inferioare capacităţii lor ca indivizi.

2. Ingreunarea procedurilor de aplicare pentru bursele de studiu, susţinere şi cercetare

a) Aplicarea pentru bursele de studiua fost îngreunată de lipsa clară a criteriilor documentare pentru aplicare (ce documente sunt cerute, schimbarea inopinată a criteriilor peste noapte, păstrarea documentelor personale de la 6 la 12 luni, cerinţa ca documentele să fie cele originale, atunci când documentele notariate sunt o trăsătură firească a unei societăţi obişnuite cu birocraţia.

b) Aplicarea pentru bursele de susţinere a fost îngreunată tot datorită aceloraşi motive exprimate mai sus, plus acriteriilor de reşedinţăpentru3 ani.

c) Aplicarea pentru bursele de cercetare a fost îngreunată pentru aceleaşi criterii exprimate mai sus, plus acordarea netransparentă şi preferenţială a fondurilor, în special în contextul încare erau vizate integrarea comunităţilor române şi bulgare. Cu alte cuvinte, UK a accesat fonduri europene pentru integraream țărilor din grupul A2, însă le-a folosit discreționar.

3. Oprirea abuzivă a subvenţiilor acordate deja (adică acceptate până la faza de tranșe bancare deja vărsate în cont)

a) Sistarea unilaterală a finanţelor de către partea finanţatoare,fără avizarea şi consultarea în prealabil a celor afectaţi, lăsându-iîn imposibilitatea de a-șiplăti studiileșiîntreţinerea, în condiţiile în care mulţi dintre studențierau deja angajaţi în studiul full time şi depindeau în esenţă de aceste burse (prin nerespectarea 2004/38/EC ce prevede clar că pentru Migrant Worker nu sunt necesare decât 3 luni de reşedinţă pentru a accesa prevederile legale).

b) Neacordarea unui suport legal celor afectaţi şi neexplicarea unor reguli

c) Urmărirea unei politici de incertitudine şi chiar intimidare, criminalizarea prin penalizare a tuturor celor care au accesat deja respectivele fonduri.

Negarea accesului la piaţa muncii

Deşi Marea Britanie avea dreptul de a permite restricţionarea pieţei muncii până la 1 Ianuarie 2014, o serie de alte metode au fost utilizate pentru restricţionarea accesului pe piaţa muncii a celor care ar fi fost interesațitotu şi să muncească.

1. Studenţii

Timpii de procesare efectivă a documentelor pentru studenţi, deşi ei au fost limitaţi la a munci doar20 de ore pe săptămână, a fost 6-12 luni, ceea ce în cazul studenţilor la Master a însemnat efectiv primirea Yellow card şi NINO la sfârşitul perioadei de studiu, când studentul nu mai avea nevoie.

2. Self-employed

Încă din 2007, a ieşit la iveală, prin intermedierea lui Greg Hands, parlamentar de Chelsea şi Fulham, că statul englez acordă amenzi doar muncitorilor self-employed şi contracted (pe baze aleatorii) şi nu angajatorilor englezi, potrivit propriei legislaţii, care prevede 1.000 de lire amendă pentru angajat şi 5.000 pentru angajator.

Lupta împotriva imigrației naște inepții

Acest fapt susţine opinii comform cărora exploatarea românilor în cadrul joburilor cu salariu minim și fără posibilitatea beneficiilor sociale e încurajată tacit, prin lipsa de acţiune şi reglementare la acest nivel şi prin crearea unei corvoade birocratice pentru companiile care doresc să angajeze români în slujbe de nivel înalt.

Muncitori imigranți

Marea Britanie refuză să urmeze directiva Europeană 2004/38/EC în privinţa „migrant worker”, care prevede că aceştia pot ocoli orice barieră de reşedinţă (cum ar fi criteriul rezidenței pe 3 ani) prin obţinerea de beneficii şi drepturi complete din start.

Negarea accesului la asistență, asistența socială şi sisteme de sănătate

1) Statul englez a tratat cu ostilitate românii în procesul de aplicare pentru obţinerea drepturilor cuvenite (atât pe bază propriei legislaţii, cât şi a celei europene). Românilor nu li s-au comunicat drepturile avute în semnarea decontracte variate cu statul englez, ba de multe ori li s-au comunicat informaţii greşite şi vădit eronate. (de exemplu, pe site-ul Student Loans Company scrie mare,negru pe alb,”EU students cannot apply for Maintenance Loans”, ceea ce este incorect).

2) Criminalizarea românilor care au încercat să acceseze aceste drepturi, absolut legale, printr-o campanie continuă de discriminare şi înjosire, ajunsă în acest moment la cel mai înalt nivel, prin discursurile premierului David Cameron direcţionate contra comunităţilor romană și bulgară.

Acuzarea acestora de practicarea turismului pentru beneficii, când evidența demonstrează că nu este cazul. Campania mediatică a fost dusă prin camionete cu însemne „Immigrants Go Home”, prin care imigranţii erau amenințațisă plece,susținută și prinsume plătite cetăţenilor români pentru apărăsiţara, articole de presă în Daily Mail, Daily Express și alte astfel de publicații.

Negarea dreptului la liberă circulaţie

1) Prin păstrarea de către autorități a documentelor cerute pentru călătorie (Paşaport,  Carte de Identitate) în original, până la 12 luni,şi lipsa de responsabilizare în cazul pierderii lor

2) Prin promovarea expulzării la nivel de politică publică, atât prin cointeresarea prin oferte financiare, cât şi prin presiune negative (Campania Go Home, proiecte de lege de limitare a dreptului de acces în UK)

Încălcarea dreptului la asociere

1) Prin crearea unei imagini negative la adresa comunităţii române, prin declaraţii publice şi sponsorizarea de evenimente cu tentă discriminatorie 2) Prin realizarea de presiuni financiare la nivelul colegiilor, în urma izbucnirii scandalului de discriminare a studenţilor români/bulgari, pentru a preveni suportul oficial din partea acestor instituţii pentru un protest organizat.

Scandal în coaliție pe tema camionetelor anti-imigrație

Negarea dreptului la domeniul privat

1) Românii nu au fost informaţi că, potrivit legislaţiei europene, pot refuza să ofere anumite acte, cum ar fi extrasurile de cont bancare (în care se poate vedea ce cumperi în privat), ce pot fi înlocuite prin declarații personale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ziua Națională, între parade fastuoase și bătaie pe mâncare

BBC: Invazia românilor rămâne incertă