in

12 persoane au murit în incendiul din centrul Londrei. O femeie și-a pierdut doi copii

Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața în incendiul care a izbucnit în cursul nopții de marți spre miercuri (13 spre 14 iunie) într-un bloc de locuințe sociale din Londra, bilanț provizoriu ce riscă să crească, potrivit poliției londoneze.

„Pot confirma că 12 persoane au murit”, dar „mă tem că, din păcate, bilanțul crește”, a declarat Stuart Cundy, comandantul Poliției metropolitane, în timp ce numeroase persoane sunt date dispărute în continuare. Din cele 78 de persoane spitalizate, 18 sunt în stare critică.

Peste 200 de pompieri, ajutați de 40 de mașini, s-au străduit ore în șir să stingă flăcările care au cuprins Grenfell Tower, acesta fiind unul dintre cele mai grave incendii cu care s-a confruntat Londra în ultimele decenii.„Am tratat și luat 64 de pacienți la șase spitale din Londra, unde 20 de persoane sunt în prezent în stare critică”, a declarat directorul pentru intervenții al Serviciului de ambulanță londonez, Paul Woodrow.

Alți zece pacienți au ajuns pe cont propriu la spital.

Mai mulți martori au povestit scene dramatice cu locatarii imobilului cuprins de flăcări.

Un caz special este cel al unei femei care și-a pierdut doi dintre cei șase copii ai săi atunci când încerca să scape din clădirea cuprinsă de flăcări, menționează Reuters.

„Toată lumea era șocată, fugea și țipa. Am vorbit cu o femeie care stătea la etajul 21. Ea avea șase copii. A plecat alături de toți șase. Când a ajuns jos avea numai patru copii cu ea. Are inima frântă”, a spus Michael Paramasivan, unul dintre locatarii care s-au salvat.

O trecătoare, Samira Lamrani, a mărturisit că a văzut un copil de vârstă mică aruncat de la fereastra etajului 9 sau 10. „Oamenii începuseră să apară la ferestre, țipând și bătând în geam. Geamurile erau deschise, o femeie arăta că urma să își arunce copilul și cerea cuiva să îl prindă. Cineva a făcut acest lucru, un bărbat a fugit în față și a reușit să prindă copilul”, a declarat ea pentru cotidianul London’s Evening Standard.

Premierul britanic Theresa May s-a declarat îndurerată de pierderea de vieți în incendiul de la Grenfell Tower și a convocat o reuniune interministerială miercuri după-amiază. „Șefa executivului este profund întristată de pierderea tragică de vieți la Grenfell Tower și este informată constant în legătură cu evoluția situației”, a afirmat un purtător de cuvânt din Downing Street 10.

Primul ministru a convocat o reuniune interministerială prezidată de ministrul Nick Hurd pentru coordonarea reacției autorităților și pentru a se asigura că guvernul este pregătit să ajute serviciile de ambulanță și autoritățile locale.

Blocul-turn de 24 de etaje și 120 de apartamente era aproape calcinat după ce a fost mistuit de flăcări o bună parte din noapte.

Potrivit London Fire Brigade, incendiul a cuprins toate etajele, începând cu al doilea și până la cel mai de sus. Mai multe ambulanțe se află la fața locului.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat incendiul drept „incident major”.

Unii locatari ai imobilului au declarat că au fost sfătuiți să rămână în apartamente în caz de incendiu, în timp ce asociația de locatari a blocului turn a avertizat anterior că este îngrijorată de riscul unui incendiu de proporții.

Sadiq Khan a spus că vor trebui să se dea niște răspunsuri cu privire la siguranța blocurilor de tip turn. „Aceste întrebări sunt într-adevăr întrebări importante cărora trebuie să li se dea un răspuns”, a declarat Khan la BBC Radio. „În întreaga Londră avem multe, multe blocuri turn și nu putem avea o situație în care siguranța oamenilor este pusă în pericol ca urmare a unor sfaturi proaste sau dacă este cazul, după cum s-a afirmat, pentru că blocurile turn nu sunt dotate și menținute în mod corespunzător”, a adăugat el.

Incendiu devastator la Londra, 200 de pompieri și 40 de autospeciale sunt la fața locului, serviciul de ambulanță raportează 30 de răniți
Români, sunteți invitați la festival! 17 iunie 2017, intrarea liberă!

Britanicii ies în stradă pentru a cere demisia premierului Theresa May. Proteste masive!