Menu
in

Acuzații grave: „Oamenii sunt deportați ilegal din Marea Britanie”

Operațiunea Nexus, un program comun al Poliției Metropolitane britanice, Ministerului britanic de Interne în colaborare cu poliții din state est-europene, este contestată în instanță de către fundația AIRE, un ONG specializat pe justiție din Marea Britanie.

 

La baza contestării programului stă faptul că persoanele reținute în urma intervențiilor comune sunt deportate din Marea Britanie în țările lor de origine fără a fi condamnate definitiv, ceea ce, spun specialiștii fundației AIRE, contravine normelor europene, dar și Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

„Noi credem că oricine are dreptul la un proces echitabil”, se arată într-o expunere de motive cu privire la contestarea Operațiunii Nexus.

„Însă, din momentul în care guvernul a lansat Operațiunea Nexus, în 2012, mulți oameni care locuiesc legal în această țară s-au confruntat cu deportare arbitrară”, se mai menționează în același document.

De mai bine de un an, AIRE investighează cazuri individuale și a descoperit că, din cauza Nexus, guvernul britanic a deportat persoane fără antecedente penale, fără a le permite accesul la un proces echitabil.

„Potrivit legislației în vigoare, în cazul în care un individ este deportat, acest lucru trebuie să se bazeze pe comportamentul dovedit al acestuia, demonstrat prin prezența unei condamnări penale”, cred cei de la AIRE.

Cu toate acestea, în unele cazuri instrumentate de Nexus, Ministerul de Interne a fost informat de poliție cu privire la suspecți, persoane condamnate cu ani în urmă sau care nu au suferit vreodată condamnări penale.

Din cercetările AIRE rezultă că politica Ministerului de Interne este pusă în aplicare în mod incorect și că au fost făcute multe daune protecției drepturilor omului, în conformitate cu legislația europeană, inclusiv lipsirea persoanelor de dreptul la un proces echitabil.

Iată un exemplu:

Un cetățean străin, cu domiciliul legal în Regatul Unit, are de-a face cu poliția. Poate fi arestat sau achitat, sau, în unele cazuri, poate fi chiar victimă. Prin Operațiunea Nexus, Ministerul de Interne primește informații cu privire la aceste persoane doar pentru simplul fapt că este vorba despre cetățeni străini. Acest lucru este de ajuns pentru ca ei să riște să fie deportați.

Omul poate contesta decizia, dar capacitatea sa de a fi reprezentat juridic este foarte redusă: multe cazuri de deportare nu dispun de ajutor legal.

Ajunge în final într-un tribunal care se ocupă de imigrație și nu în fața unei instanțe penale, ceea ce diminuează șansele sale la un proces echitabil:

 – Nu trebuie dovedită vinovăția dincolo de orice îndoială rezonabilă, ci numai pe baza unui echilibru de probabilități.

–  Există un singur judecător, în locul unui juriu.

– Sunt admise depoziții ale unor martori anonimi sau lipsă, ce pot fi prezentate instanței de către un terț, de cele mai multe ori un ofițer Nexus.

– Instanța nu este obligată să prezinte dovezi favorabile inculpatului.

Având în vedere dovezile strânse până în prezent, AIRE vrea să meargă în instanță împotriva Nexus, însă fiind o fundație caritabilă mică, resursele sale sunt foarte limitate.

 

De aceea, are nevoie de sprijinul public pentru a-și duce la îndeplinire obiectivul. Se pot face donații AICI.

Povestea lui Daniel Oloier, „vinovat” că este român. „Arătam suspect în haine de muncitor”

Doar doi infractori deportați cu ajutorul programului Nexus, în 2013/2014

Românii vor putea fi expulzați din Marea Britanie fără a fi condamnați de un tribunal

 Polițiștii români detașați la Londra: „Am venit să sprijinim comunitatea”

Start în operațiunea NEXUS. Opt polițiști români vor lucra la Londra, cu Poliția Metropolitană

Ambasadorul Jinga: Poliția Română și Poliția Metropolitană vor continua proiectul Nexus

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version