La 14 martie 2011, Ambasadorul României la Londra, Dr Ion Jinga, a efectuat o vizită la Universitatea Manchester, la invitaţia Asociaţiei Studenţilor Români din cadrul instituţiei.
Programul vizitei a inclus: întrevederi cu profesorul Dame Nancy Rothwell, rectorul Universităţii Manchester, profesorul Colin Stirling, prorector pentru studii şi pedagogie, profesorul Konstantin Novoselov, unul dintre cei doi câştigători ai premiului Nobel pentru fizică în 2010 şi Tanya Luff, directorul Biroului de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii.
Ambasadorul Ion Jinga a avut, de asemenea, o întâlnire cu studenţii şi cadrele didactice de origine română, a susţinut o prelegere cu tema “România şi Marea Britanie – parteneri strategici în Uniunea Europeană” şi a acordat un interviu ziarului universitar “Mancunion”. În cadrul întrevederii cu Ambasadorul României, rectorul universităţii, profesorul Rothwell, a arătat că studenţii şi cercetătorii români de la universitate sunt foarte bine integraţi si apreciaţi pentru performanţele academice.
În ceea ce priveşte cooperarea cu instituţii din România, profesorul Rothwell a arătat că Universitatea Manchester derulează zece proiecte în parteneriat cu universităţi şi institute de cercetare din România. Prezent la întrevedere, Konstantin Novoselov, unul dintre cei doi profesori care au câştigat Premiul Nobel pentru fizică în 2010, a reconfirmat aprecierile cu privire la activitatea cercetătorilor români, arătând că a lucrat cu mulţi dintre aceştia de-a lungul timpului, întotdeauna cu rezultate excepţionale.
Întrevederea cu prorectorul Colin Stirling şi Tanya Luff, directorul Biroului de Relaţii Internaţionale, a avut loc în laboratorul în care Ernest Rutherford, laureat al premiului Nobel pentru chimie, a condus experimentul în urma căruia a descoperit modelul planetar al atomului. În discuţii au fost abordate aspecte legate de funcţionarea si finanţarea sistemului universitar britanic. Principalele teme discutate cu studenţii români s-au referit la perspectivele de carieră pentru cei care intenţionează să se întoarcă în România, integrarea comunităţii roma în societate, proiecte guvernamentale pentru tinerii care vor să studieze în străinătate, organizarea unei secţii de vot la Manchester pentru viitoarele alegeri, voluntariat la Jocurile Olimpice de la Londra, sprijin pentru trimiterea unui transport de cărţi în limba engleză, donate de studenţi, în România şi realizarea unei biblioteci româneşti la Universitatea Manchester, Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie, co-organizată şi găzduită de Ambasadă.
Ambasadorul României a prezentat argumente în favoarea întoarcerii studenţilor în ţară după finalizarea studiilor dar a subliniat că tinerii care decid să-şi construiască o carieră în Marea Britanie pot avea o contribuţie importantă la imaginea şi dezvoltarea României, prin dezvoltarea unor proiecte de parteneriat româno-britanic.
A arătat că la toate cele aproape 30 de universităţi britanice pe care le-a vizitat până în prezent, inclusiv cea din Manchester, studenţii români se bucură de o foarte bună apreciere, fiind cotaţi printre cei mai buni. A lansat celor prezenţi invitaţia de a se implica în organizarea celei de a patra ediţii a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie, ce va fi găzduită de Ambasadă la 22 octombrie 2011.
Întâlnirea studenţilor a fost urmată de prelegerea Ambasadorului României, pe tema “România şi Marea Britanie – parteneri strategici în Uniunea Europeană”. Atât prelegerea cât şi dezbaterea care a urmat au fost organizate de Asociaţia Studenţilor Români în parteneriat cu Manchester Debating Union. Evenimentul s-a încheiat cu o recepţie oferită de gazde. Universitatea Manchester este cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Marea Britanie, având în momentul de faţă aproape 40.000 studenţi şi peste 11.000 profesori şi personal auxiliar. Universitatea se bucură de un prestigiu deosebit, numele acesteia fiind asociat cu 25 de câştigători ai Premiului Nobel. La Universitatea Manchester, printre cei 7.500 studenţi străini, dintre care 2.000 din state membre UE, se numără şi 175 de studenţi români.
(sursa: Ambasada României)