Arbitru român, acuzat de rasism. S-a referit cu expresia ”ăla negru” la adresa unui oficial al unei echipe, la un meci în Franța

Scandal uriaș în fotbal, după ce meciul de marți seară dintre Paris Saint Germain și Istanbul Basaksehir, desfășurat la Paris, în cadrul Champions League, a fost întrerupt, în urma unui incident definit „rasist”.

Arbitrul român Sebastian Colțescu, indicând subiectul unei sancțiuni, i-a transmis colegului de la centru, un alt român, în limba română: „Băi, băi, ăla negru”, indicându-l astfel pe un oficial camerunez al echipei turce.

Înțelegând cuvântul „negru”, camerunezul s-a supărat, considerându-l identic cu termenul disprețuitor din limba engleză „nigger”, deși în limba română nu are conotații rasiste. Cel mai probabil, arbitrul nu a vrut să îl jignească pe oficialul echipei turce, ci doar să-l indice.

Dar scandalul a fost uriaș, echipa turcă s-a retras de pe teren, urmată de gazdele franceze. UEFA a decis în final amânarea meciului pentru a doua zi.

Sebastian Colţescu a avut o reacţie pe Twitter. „Îmi cer scuze pentru această neînţelegere. Nu am avut intenţia de a fi rasist. Într-un astfel de context, oamenii nu se pot exprima corect şi pot fi înţeleşi greşit. Îmi prezint scuzele în numele UEFA Champions League. Sper că mă veţi înţelege“.

„Colțescu nu cunoaște, efectiv, că exprimarea negru e una rasistă, fără nici o posibilitate de interpretare. Asta arată gradul lui de cunoaștere și că este total nepregătit în ce privește prevederile foarte clare ale FRF, UEFA și FIFA în privința rasismului”, a comentat Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.


Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, miercuri dimineaţă, că îşi cere scuze, în numele sportului românesc.

“Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. Acest lucru nu ne reprezintă. Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, toţi condamnăm acest fel de incident.

Această exprimare nefericită va fi sancţionată. Mi-aş dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuţii apropos de modul în care putem repara această situaţie. Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc”, a declarat Ionuţ Stroe la Digi24.

Dar scandalul e deja politic. Însuși președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut UEFA să ia „măsurile necesare” față de manifestările de rasism la adresa oficialului clubului din Istanbul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Self-employed sau companie LTD

Self-employed sau companie LTD? Ce avantaje și dezavantaje au fiecare

Coronavirusul explodează în Marea Britanie în prima zi a campaniei de vaccinare. Peste 600 de morți