Într-un articol publicat în Huffington Post, Robert Ford (foto), lector în ştiinţe politice la Universitatea din Manchester, liderul grupului de cercetători care au elaborat raportul Atitudini Sociale Britanice, explică atitudinea actuală a britanicilor privind imigraţia.
Puţine subiecte atrag precum dezbaterea politică încinsă şi din media privind imigraţia, în special în prezent, când coaliţia guvernamentală are în vedere o gamă largă de măsuri controversate pentru reducerea sosirilor. Având în vedere importanţa subiectului, şi pasiunile pe care le trezeşte, sunt necesare urgent date mai detaliate şi mai nuanţate privind ceea ce gândeşte publicul despre imigraţie. Într-o nouă lucrare publicată pe 18 septembrie ca parte a raportului anual Atitudini Sociale Britanice, co-autorii mei şi eu dorim să furnizăm aceste date.
Rezultatele noastre confirmă ideea tradiţională că britanicilor le-ar plăcea ca imigraţia să fie redusă: 75% sunt de acord cu acest lucru, şi 51% doresc ca imigraţia să fie redusă cu “mult”.
Aceste procente sunt în mare măsură similare cu cele din sondajele precedente din 2003 şi 2008, în ciuda modificărilor ample ale condiţiilor economice şi ale politicilor de imigraţie pe timpul ultimului deceniu. Nici marea recesiune, nici abordarea mai dură a Coaliţiei pe tema imigraţiei, nu apar să fi avut un impact însemnat asupra atitudinilor. Cifrele, cu toate acestea, nu reprezintă întreaga situaţie.
Un studiu anterior sugerează că oamenii au o înţelegere slabă a nivelurilor imigraţiei generale, tinzând să exagereze mărimea influxurilor, şi tinzând să fie în favoarea reducerii imigraţiei indiferent de numărul de imigranţi care vin aici.
Britanicii se opun imigraţiei, ce spun românii: “Este normal să aibă o părere proastă despre noi”
O modalitate diferită de a privi acest subiect este să-i întrebi pe votanţi despre impact: imigraţia a fost bună sau rea pentru Marea Britanie pe timpul ultimului deceniu?
Am distins două tipuri de impact – asupra economiei şi asupra culturii – şi am descoperit că britanicii au devenit mai sceptici privind ambele.
Prin urmare britanicii au devenit mai pesimişti privind impactul pe care l- a avut imigraţia asupra societăţii lor. Însă acest model general maschează de asemenea un al doilea element interesant: polarizare socială în creştere.
Creşterea îngrijorării privind imigraţia s-a concentrat în rândul acelor părţi ale populaţiei care deja erau mai îngrijorate privind imigranţii în 2002 – în special în rândul votanţilor mai săraci, mai puţin educaţi şi mai puţin în siguranţă din punct de vedere economic. Rezultatul este o societate divizată în privinţa imigraţiei: opinii relaxate în rândul celor cu situaţie economică confortabilă şi cosmopoliţi din punct de vedere social, îngrijorare intensă în rândul votanţilor din clasa muncitoare albă. (…)
Rezultatele acestor sondaje sunt foarte izbitoare. Când vine vorba de lucrători imigranţi şi de studenţi imigranţi, britanicii sunt puternic influenţaţi de calificări: marea majoritate este în favoarea stabilirii de imigranţi profesional sau de studenţi cu calificări înalte, din toate colţurile lumii.
La fel, o mare majoritate se opune lucrătorilor necalificaţi şi studenţilor cu nivel redus. Pe scurt, calificarea contează: britanicii sunt în favoarea venirii persoanelor cu calificări înalte pentru a munci sau studia în ţara lor. Acest lucru ar trebui să fie recunoscut mai mult decât este în dezbaterile curente, care tind să se concentreze numai pe cifrele generale. Putem rezuma astfel opinia britanicilor privind imigraţia: “mai puţini, dar mai buni”. (…)
(sursa: Huffington Post UK)