Doi tineri români care au studiat în Anglia s-au întors în ţară cu o idee de milioane, scrie Libertatea. Unul dintre ei a lucrat in domeniul financiar, iar celălalt e specialist în aplicaţii pentru telefoane.
Cei doi au lansat un serviciu gratuit pentru românii care vor să facă economie de timp: un program pentru telefoane şi tablete prin care se pot plăti facturile la electricitate, gaze, internet, cablu sau telefonie.
Adrian Cighi şi Alexandru Popescu sunt co-fondatorii PAGO (de la Pay – plăteşte) şi Go – pleacă). Cei doi au început să lucreze la aplicaţie în februarie 2016, iar în noiembrie acelaşi an a fost anunţată public. Ulterior, discuţiile cu furnizorii de servicii şi utilităţi au durat şase luni.
„Era o idee despre care discutam din când în când. În 2015, aproape 85% dintre plăţile pentru facturi se făceau cash. Ceea ce însemna câteva ore pe lună petrecute la ghişeu”, a povestit Adrian Cighi, co-fondator PAGO.
În acest moment, aplicaţia are 130.000 de descărcări.
„Aplicaţia noastră aduce toate aceste conturi într-o aplicaţie, unde sunt conectate o singură dată. Practic, ulterior poţi să uiţi detaliile de înregistrare de pe celelalte site-uri. După care noi, în fiecare lună, aducem automat facturile de plată de la toţi furnizorii conectaţi. Se pot vedea toate facturile într-un singur ecran, în ordinea scadenţei, cu valoarea de plată, data scadenţei şi factura în format electronic. După care poţi să plăteşti una câte una sau toate cu o singură confirmare”, explică Adrian Cighi.
În spatele ecranului telefonului sau tabletei există o infrastructură de securitate bine pusă la punct, susţin dezvoltatorii. Totul este criptat, iar informaţiile cu privire la cardul bancar folosit la plata facturilor nu sunt stocate pe calculatoarele lor.
Aplicaţia este gratuită pentru utilizatori şi nu are comisioane ascunse.
„Noi primim comisioane de la furnizori de utilităţi ale căror facturi se plătesc prin aplicaţie, de la operatorii de telecom pentru încărcările de credit şi de la companiile de asigurări pentru asigurările care se vând prin aplicaţie. Suma plătită prin PAGO nu ajunge la noi, nu ajunge într-un cont al nostru. Ajunge într-un cont colector pentru plăţile de facturi al băncii cu care lucrăm. După care, printr-o procedură stabilită cu fiecare furnizor, de câteva ori pe zi, se trimit confirmările şi sumele plătite”, mai spune co-fondatorul.
Trei tineri români s-au întors în ţară şi au înfiinţat o companie de succes