in

În ce condiții locuiau sclavii lui Lupu: 14 oameni în două camere. Poliția Metropolitană: „Dormeau pe unde apucau, chiar și în dulap”

Lupu David, foto click.roLupu David, foto click.ro

Fotografiile din apartamentul unde Lupu David îi cazase pe cei 14 români cărora le promisese bani și locuri de muncă în Londra arată condițiile inumane în care aceștia erau ținuți.

Fără bani și cu documentele de identitate confiscate de Lupu, potrivit Poliției Metropolitane, muncitorii dormeau oriunde era un colț liber: în bucătărie, în dormitor, pe hol, ba chiar și într-un dulap. Unii dintre ei, care nu primiseră un loc în pat, dormeau pe saltele găsite pe stradă.

Muncitorii au afirmat că erau lăsați afară doar de două ori pe zi și fuseseră avertizați că poliția îi va aresta dacă erau descoperiți.

Lupu David a fost condamnat la șapte ani de închisoare de Curtea Coroanei din Londra, după ce a fost găsit vinovat de un juriu.

Românul le promisese concetățenilor săi o viață mai bună, însă i-a ținut înrobiți prin amenințări și violență, scrie publicația londoneză Metro. El le-a spus oamenilor că le va da cazare gratuită și 50 de lire sterline pe zi pentru a munci la demolarea unor clădiri.

În realitate, se mai arată în publicația menționată, le-a plătit doar o fracțiune din ceea ce le-a promis și le-a confiscat actele de identitate.

De asemenea, a înghesuit 14 persoane într-un singur apartament, cu un dormitor, din Leyton, estul Londrei. Atunci când oamenii și-au cerut drepturile, Lupu l-a lovit unul dintre ei și i-a amenințat că îi va omorî în bătaie dacă vor continua să îi ceară bani.

Bărbaților li s-au spus, de asemenea, că îi datorează lui Lupu sute de lire sterline pentru chirie și alte costuri exagerate și au fost obligați să lucreze în industria de demolare pentru a-i rambursa banii, mai scrie Metro.

În tot acest timp, Lupu se bucura de condiții spațioase, într-un apartament de deasupra celui în care își cazase oamenii, unde mânca bine, dar cumpăra mâncare de calitate slabă pentru muncitorii săi, se arată în rechizitoriul prezentat instanței de judecată.

În cele din urmă, el le-a dat muncitorilor câte 50 de lire sterline pentru jumătate de lună lucrată. În timp ce Lupu se afla în țară, doi dintre bărbați au mers la poliție și au povestit ce li se întâmpla. Când s-a întors, el i-a amenințat că le va rupe picioarele și le va ataca familiile din România dacă mai spun ceva.

Lupu a fost condamnat pentru deținerea în sclavie sau în servitute a unor persoane.

Polițistul David Davies, de la Unitatea de Cazuri Complexe din Londra, a declarat: „După ce le-a promis acestor bărbați șansa de a câștiga un salariu pe care nu l-ar fi putut câștiga niciodată în România, David Lupu i-a exploatat și i-a tratat ca pe sclavi, din lăcomie. Deși aceste victime nu au fost imobilizate fizic, după ce Lupu le-a luat Cărțile de Identitate, au fost controlate și intimidate prin violență, amenințări și speranța falsă de a fi plătite în cele din urmă.“

Detectivul Marie Marshall, din cadrul Unității pentru Sclavie Moderă și Răpiri a Poliției Metropolitane a declarat: „Victimelor din acest caz li s-au promis locuri de muncă și un viitor în Londra. Realitatea a fost foarte diferită și au fost exploatați de Lupu, care i-a exploatat fără nici o intenție de a-i plăti. Victimele au fost nevoite să trăiască în condiții inumane, iar mișcările le erau controlate de Lupu. Când au fost intervievați de polițiști, bărbații au spus că erau tratați ca niște animale.”

Londra. Șapte ani de închisoare pentru David Lupu, cel care ținea în sclavie 15 români
O tânără româncă povestește despre viața sa în Marea Britanie înainte și după Brexit: Alexandra Bulat: „Viața nu este o căsuță în formularul de imigrare”

Fost angajat al Cambridge Analytica: „Nu ar fi fost Brexit dacă oamenii nu erau înșelați”