Ce spune BNR despre sumele trimise din UKRomânii care trăiesc în Marea Britanie au trimis zilnic în ţară aproape £500.000, în primele trei luni ale anului trecut, scria recent Daily Mail, care cita date de la Banca Naţională a României: în perioada ianuarie – martie 2010, românii din UK au trimis în ţară 41 de milioane de lire, adică circa jumătate de milion de sterline pe zi. Suma include numai transferurile oficiale, nu şi pe cele informale, care includ banii trimişi acasă prin intermediul prietenilor sau rudelor şi care ar putea reprezenta circa 30% în plus. Daily Mail mai scria că muncitorul român din UK economiseşte circa 100.000 de lire sterline înainte de a se întoarce acasă.

Daily Express scrie acum că românii trimit acasă £800.000 lire pe zi. Ce spune BNR, sursa citată a acestor informaţii? Banca centrală nu deţine date defalcate privind remiterile românilor care lucrează în Marea Britanie, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, precizând că este invidios pe sursa datelor prezentate de Daily Mail. Popa a precizat că BNR furnizează doar date agregate şi nici nu deţine informaţii defalcate pe state privind remiterile românilor care lucrează în străinătate.

Oficialul BNR crede că mai relevante pentru România ar fi datele privind remiterile din Spania şi Italia, ţări unde există comunităţi de români mult mai numeroase.

Popa a precizat că în comparaţie cu ultimii doi ani, când datele arătau o prăbuşire a sumelor trimise în ţară a românilor din străinătate, de la începutul acestui an se constată o stabilizare a remiterilor.

Viceguvernatorul BNR estimează că odată cu revenirea construcţiilor şi a altor servicii, domenii în care activează preponderent lucrătorii români din străinătate, s-ar putea observa o revenire a sumelor trimise în România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Numărul românilor s-a triplat în UK

Exercitarea drepturilor civile faţă de poliţie