in

Certificate COVID false, vândute pe Facebook. Detectiv britanic: „Sunt implicate grupuri de crimă organizată”

certificate covid false

Oamenii sunt direcționați pe Facebook către site-uri care vând certificate COVID false, notează BBC.

Afacerea e profitabilă în contextul în care în UE și în Marea Britanie este necesar certificatul pentru a avea acces la anumite servicii, pentru a ieși la restaurant, pentru a evita carantina la întoarcerea din alte țări sau în alte situații.

Site-uri obscure pun la dispoziție britanicilor, dar și celor din țările europene, certificate false pentru a ocoli regulile sanitare. Facebook a spus că va elimina astfel de conținut „oricând îl vom găsi”, mai notează BBC.

Detectivul Jonathan Benton, fost polițist din Marea Britanie, care conduce firma de investigații cibernetice Intelligent Sanctuary, a povestit că a găsit astfel de certificate la vânzare alături de droguri, arme și bunuri furate, iar vânzătorii susțineau că furnizează certificate în mai multe țări, inclusiv în SUA și Uniunea Europeană.

Într-una dintre postări, un vânzător transmitea că poate furniza certificate pentru 22 de țări, inclusiv Portugalia, Franța, Grecia, Spania, Australia, Letonia, Maroc și Marea Britanie.

Ei nu numai că ofereau certificate pe hârtie, dar pretindeau că pot oferi aplicațiilor coduri QR, invocând faptul că lucrează cu oameni din cadrul autorităților sanitare, care ar putea adăuga informații personale în bazele de date.


Nouă metodă de fraudă cu certificate verzi. Medicii FALSIFICĂ rezultatele testelor

Detectivul Benton a spus că este dificil de aflat cine se află în spatele unor astfel de vânzări, dar el și echipa sa cred că sunt implicate grupuri de crimă organizată care activează în spațiul online.

Între timp, pe Facebook, BBC a găsit mai multe exemple de postări sau comentarii care pretind că vând certificate de vaccinare împotriva COVID-19 pentru persoane care nu au fost infectate cu virusul.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Frauda este o infracțiune, iar falsificarea dovezilor privind statutul COVID-19 ar putea nu numai să pună vieți în pericol, dar ar putea duce la o amendă de 10.000 de lire sterline. NHS Covid Pass este o modalitate sigură și gratuită pentru oameni de a-și face cunoscut dosarul de vaccinare Covid-19 – include caracteristici de securitate riguroase pentru a minimiza riscul de fraudă și pentru a ajuta organizațiile să autentifice Covid Pass-ul care le-a fost prezentat.”

„Continuăm să lucrăm îndeaproape cu forțele de ordine și cu partenerii pentru a combate înșelătoriile online, inclusiv fraudele legate de Covid-19”, a mai declarat acesta.


…Certificate COVID false, vândute pe Facebook. Detectiv britanic: „Sunt implicate grupuri de crimă organizată”…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

tablou porc

Cu ce sumă s-a vândut un tablou pictat de un PORC. Unii nu câștigă atât într-un an

teste PCR false

Teste PCR false descoperite pe Aeroportul Otopeni la români care se întorceau din Anglia