Menu
in

Cetățenii europeni fără locuri de muncă, reținuți și expulzați din Regatul Unit. „Ideea de a mă muta în Marea Britanie mă înspăimântă”

Cetățenii europeni cu interviuri de angajare povestesc despre cum au fost ținuți în detenție și expulzați, în ciuda regulilor care permit persoanelor fără viză de muncă să participe la interviuri.

Cetățenii UE sunt trimiși la centrele de detenție pentru imigranți sau reținuți în camerele de detenție ale aeroporturilor, deoarece politica „mediului ostil” a guvernului britanic se aplică și acestora, după Brexit, potrivit The Guardian.

Chiar dacă au aranjate interviuri de angajare, cetățenii UE sunt printre cei cărora li se refuză intrarea în țară și sunt închiși. Unii dintre ei au vorbit despre faptul că au fost supuși unei experiențe traumatizante și umilitoare, în ciuda regulilor Ministerului de Interne care permit în mod explicit persoanelor care nu dețin viză să participe la interviuri.

În alte cazuri, vizitatorii încalcă regulile, cum ar fi cele care interzic cetățenilor UE să urmeze stagii neremunerate.

Săptămâna trecută, mai mulți cetățeni europeni, în majoritate femei tinere, au fost reținuți peste 48 de ore și apoi expulzați din aeroportul Gatwick. Unii au fost trimiși la două ore de mers cu mașina la centrul de detenție Yarl’s Wood din Bedfordshire, unde au fost închiși.

Maria, în vârstă de 25 de ani, din Valencia, a spus că, la fel ca mulți dintre cei reținuți, a crezut că este liberă să exploreze piața muncii cel puțin până în octombrie, mai ales că a locuit și a lucrat în Marea Britanie înainte. Ea a declarat că, atunci când i s-a spus că va fi expulzată, s-a oferit să plătească un zbor spre casă în aceeași zi. În schimb, a fost trimisă la Yarl’s Wood, unde a fost pusă în detenție timp de trei zile. „Sunt încă șocată”, a spus ea.

Maria a declarat că la centrul de detenție a fost expusă la COVID.  A fost eliberată mai târziu și i s-a ordonat să fie pusă în carantină la casa surorii sale din Bexleyheath, în sud-estul Londrei, până pe 17 mai. Oficialii Poliției de Frontieră i-au păstrat pașaportul.

Legile imigrației nu iartă pe nimeni. Cetățeni români duși în centre de detenție din cauză că nu aveau vize de muncă în Marea Britanie

O femeie din Cehia care sosise în Marea Britanie din Mexic a fost, de asemenea, dispusă să plătească un bilet de avion pentru a ajunge la Praga. Însă autoritățile i-au spus că o vor retrimite în Mexic.

Au fost expulzați și alți călători cu pașapoarte italiene, portugheze și est-europene.

O altă tânără, Eugenia, a spus că experiența a fost atât de traumatizantă încât a renunțat la încercarea de a trăi cu iubitul ei, în Marea Britanie. „Nu mă întorc”, a spus ea. „Nu vreau să mai trec prin asta. Ideea de a mă muta în Marea Britanie mă înspăimântă ”.

Opt europarlamentari i-au scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-și exprima îngrijorarea că abordarea Home Office încalcă „spiritul” acordului Brexit.

„Trimiterea tinerilor cetățeni ai UE în centrele de detenție a imigrației este extrem de disproporționată și încalcă spiritul de bună cooperare pe care ne-am aștepta”, a declarat Dacian Cioloș, președintele grupului deputaților Renew Europe.

Ministerul de Interne a declarat că noile reguli sunt clare și pot fi verificate cu ușurință online. „Avem nevoie de dovezi ale dreptului unei persoane de a trăi și de a lucra în Marea Britanie”, a spus un purtător de cuvânt. Cu toate acestea, sfaturile Ministerului de Interne afirmă în mod explicit că vizitatorii fără vize de muncă pot „participa la întâlniri, conferințe, seminarii, interviuri” și „negocia și semna oferte și contracte”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version