Marea Britanie a anunțat că menține restricțiile pentru români pe piața muncii până la sfârșitul lui 2013. În continuare, la 5 ani de la aderarea României la UE, 10 țări mențin restricții pentru români. Spania a făcut chiar un pas înapoi, introducându-le anul acesta, după patru ani în care angajarea românilor a fost liberă.
Despre spațiul Schengen, vești la fel de proaste. Corupția din România ne ține departe de aderare, fiind obligați în continuare să prezentăm actele la control la unguri, când ieșim către Europa. Din punct de vedere al drepturilor românilor în Europa, nu ne putem numi cetățeni europeni.
Suntem obligați să cerem permise de muncă, aproape la fel ca extracomunitarii. Aproape la fel, având în vedere că totuși nu mai avem nevoie de vize pentru intrare. Dar de vize am scăpat în 2002, cu mult înainte de aderare. Și atunci? Cu ce s-a schimbat viața emigrantului român?
Avem un statut de semi-comunitari nu numai birocratic. Imaginea noastră în Europa este destul de proastă, uneori catastrofală. Nu suntem priviți ca europeni în Europa și nici noi nu avem sentimentul cetățeniei comunitare.
Pe de altă parte, din 2007, diaspora românească a crescut considerabil. Milioane de oameni și-au luat lumea în cap și au fugit de binefacerile regimului Boc – Băsescu. Conform statisticilor, suntem a doua comunitate de imigranți din Europa, după turci. Neoficial, suntem națiunea europeană cu cei mai mulți oameni plecați la muncă peste hotare.
Peste doi ani, la începutul lui 2014, vom avea în sfârșit drepturi depline în Uniunea Europeană. Dacă va mai exista Uniune până atunci. Criza euro pune la grea încercare construcția comună gândită de Adenauer, Chrchill sau De Gasperi. Președintele Băsescu spune că vom adopta moneda euro în 2015. Dacă va mai exista euro. Am avut o experiență similară cu NATO. Ne-am milogit foarte mult să aderăm, iar când am fost primiți, NATO nu prea mai conta. Ajungem mai mereu la spartul târgului. Să nu pățim la fel. Când vom fi cetățeni deplini ai Europei, Europa să nu mai existe în forma actuală.
Sorin Cehan
s.cehan@ziarulromanesc.net