in

Ciocniri violente între poliție și protestatarii BLM la Londra. Statuia lui Churchill a fost vandalizată, manifestanții au ocupat autostrada M6

Manifestanții Black Lives Matter s-au confruntat cu poliția în centrul Londrei și duminică seara, iar autostrada M6 a fost blocată după ce mulțimea a pătruns pe partea carosabilă.

Totodată, premierul Boris Johnson a condamnat violențele de la protestele anti-rasism, după ciocnirile din weekend ce au avut loc în apropierea Ambasadei SUA din Londra.

Furia manifestanților este îndreptată în mare parte împotriva poliției, în urma morții lui George Floyd, un bărbat de culoare, din Minneapolis, după ce un ofițer alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de mai bine de opt minute.

Imaginile din centrul Londrei arată polițiști și manifestanți cu fețe pline de sânge, 14 ofițeri fiind răniți, iar 29 de protestatari fiind arestați.

O polițistă călare a fost rănită grav după ce s-a izbit de un semafor în goana calului.

Boris Johnson a scris pe Twitter: „Oamenii au dreptul să protesteze pașnic și să respecte distanțarea socială, dar nu au dreptul să atace poliția. Aceste demonstrații au fost schimbate în violențe și sunt o trădare a cauzei pe care intenționează să o servească. Cei responsabili vor fi trași la răspundere.”

HAOS la Londra la protestele antirasism, zece polițiști au fost răniți VIDEO

Imaginile video surprinse la fața locului arată polițiști care se retrag în timp ce sunt loviți cu obiecte, inclusiv cu artificii. Au fost aruncate inclusiv sticle către polițiști.

Manifestanții au mers în Piața Parlamentului, unde rapperul Stormzy s-a alăturat mulțimii și au fost ținute discursuri despre lupta pentru egalitate și nevoia de solidaritate.

Statuia fostului premier Sir Winston Churchill din Piața Parlamentului, a fost vandalizată. Manifestanții au scris cu vopsea Churchill „este un rasist”.

Protestatari au ieșit și ei în stradă în diferite alte orașe, inclusiv Edinburgh și Manchester. Între timp, la Bristol a fost doborâtă statuia lui Edward Colston , un comerciant de sclavi și filantrop din secolul 17. După ce au vandalizat statuia, manifestanții au aruncat-o în portul Bristol.
Manifestațiile din SUA au ajuns și în România: ”Poliția ucide”, „Condamnăm rasismul și capitalismul” VIDEO

Pub-urile din Anglia s-ar putea deschide luna aceasta. Milioane de locuri de muncă sunt în pericol