Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea BritanieConferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie – ediţia a V-a (Edinburgh, 20 octombrie 2012)

Ambasada României – Londra/ La 20 octombrie 2012, a avut loc cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie, eveniment găzduit anul acesta de Universitatea Edinburgh. Ediţia de anul viitor se va desfăşura la Universitatea din York.

Conferinţa a fost organizată sub patronajul Ambasadei României la Londra, al Camerei de Comerţ Britanică-Română şi al Fundaţiei Raţiu. Au participat cca 150 de studenţi, cercetători şi profesori români, dar şi oaspeţi britanici, între care rectorul şi prorectorul Universităţii Edinburgh.

Comitetul de organizare a fost compus din reprezentanţi ai Ambasadei, Camerei de Comerţ Britanică-Română, Societăţii Studenţilor Români de la Universitatea Edinburgh, Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Forumului Societăţilor Studenţeşti Româneşti din Marea Britanie, precum şi ai universităţilor Kent şi York.

Evenimentul a avut ca temă centrală “Cum să ne găsim locul nostru în lume”, fiind structurat în două părţi; o sesiune de prezentări susţinute de patru invitaţi de marcă: domnul Bogdan Olteanu, Viceguvernator al Băncii Naţionale a României, domnul Dumitru Miron, Decan al Facultăţii de Relaţii Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti, doamna Anne-Marie Martin, Director general al Consiliului Camerelor de Comerţ Britanice din Europa, şi domnul Richard Demarco, preşedinte al Fundaţiei Europene de Artă Demarco.

Sesiunea a fost moderată de domnul Raymond Breden (foto dreapta), director executiv al Camerei de Comerţ Britanică Română, o prezenţă activă în cadrul dezbaterilor şi keynote speaker la ediţia precedentă a conferinţei. Dezbaterile au continuat în cadrul a trei grupuri de lucru pe următoarele teme: “Antreprenoriat, afaceri şi cercetare”, “Cum contribuie românii la comunităţile în care se stabilesc” şi “Cum contribuie românii din străinătate la dezvoltarea ţării lor de origine”.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de Prof. Sir Timothy O’Shea, Rectorul Universităţii Edinburgh, care a salutat iniţiativa organizării Conferinţei, a făcut o incursiune în istoria Universităţii Edinburgh şi a arătat că Societatea Studenţilor Români de la Edinburgh este foarte activă şi bine integrată în comunitatea studenţească.

In interventia sa, Ambasadorul României, Dr. Ion Jinga, a spus: “Imi face o deosebită plăcere să vă spun bun venit la cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie. Este pentru prima dată cînd organizăm acest eveniment în afara Londrei, având privilegiul de a fi găzduiţi de Universitatea Edinburgh. […]

De-a lungul ultimilor cinci ani am fost martorul înfiinţării a numeroase asociaţii studenţeşti, pe care Ambasada le-a încurajat şi sprijinit întotdeauna. Fiecare ţară îşi adună elitele, iar Conferinţa noastră are o contribuţie importantă în atingerea acestui obiectiv: să reunească o parte din elitele comunităţii româneşti din Marea Britanie, să faciliteze legăturile între acestea, să creeze solidaritate şi să încurajeze schimbul de idei. O comunitate unită este o voce care poate fi mai bine auzită, respectată şi înţeleasă”.

Domnul Bogdan Olteanu, Viceguvernator al Băncii Naţionale a României, a vorbit celor prezenţi despre importanţa găsirii unei vocaţii şi despre oportunitatea deosebită pe care o reprezintă efectuarea studiilor la universităţi prestigioase precum Universitatea Edinburgh. A subliniat avantajele şi provocările pe care le presupune apartenenţa României la Uniunea Europeană.

Domnul Dumitru Miron, Decan al Facultăţii de Relaţii Internaţionale din cadrul ASE-Bucureşti, a susţinut o prezentare în powerpoint cu tema “Masificarea şi marketizarea ofertei educaţionale a universităţilor românesti la confluenţa cu logica triplei spirale”, în care a abordat tema eficientizării sistemului de învăţămînt superior în România.

Doamna Anne-Marie Martin, director general al Consiliului Camerelor de Comerţ Britanice din Europa, a vorbit despre importanţa de a aparţine la o comunitate şi de a-ţi găsi un loc al tău în societatea în care ai ales să trăieşti. Anne-Marie Martin a fost implicată în acest proiect încă de la la prima ediţie, fiind unul dintre promotorii succesului conferinţei.

Domnul Richard Demarco, preşedinte al Fundaţiei Europene de Artă Demarco, a vorbit din perspectiva ataşamentului său faţă de ţara noastră, consolidat în cei 44 de ani “în slujba dialogului cultural” pe care l-a stabilit între România şi Scoţia.

Partea a doua a Conferinţei a fost dedicata reuniunilor grupurilor de lucru. In primul grup, intitulat “Antreprenoriat, afaceri şi cercetare” şi moderat de Diana Sisu, absolvent al Universităţii Edinburgh, au susţinut prezentări: Prof. Colin Adams, Director al Programului comercial la Universitatea Edinburgh, Prof. John Saunders, specialist în marketing la Kent Business School, şi doamna Margaret Gibson, Director de marketing şi comunicare la “The Prince’s Trust Youth Business Scotland”.

In cel de-al doilea grup de lucru, moderat de Drew Hendry, Preşedinte al Consiliului Local Highland, au prezentat poveştile lor de succes Dr. Gabnriel Oniscu, medic chirurg specializat în medicină de transplant, doamna Aurora Constantin, doctorand la Universitatea Edinburgh, şi doamna Ramona Mitrică, director al editurii Profusion din Londra.

Al treilea grup de lucru, axat pe contribuţia românilor din străinătate la dezvoltarea ţării lor de origine, a inclus trei vorbitori : Ana Becheru, coordonatoarea filialei britanice a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), Daniel Popescu, preşedinte al reţelei Profesioniştilor Români din Străinătate, şi Mihai Cocoru, preşedintele Forumului Societăţilor Studenţeşti Româneşti din Marea Britanie.

Ca în fiecare an, un moment aşteptat a fost decernarea “Diplomei Ambasadorului”. “Diploma pentru Studenţi” a revenit lui Mihai Cocoru, student la Universitatea din York şi preşedinte al Forumului Societăţilor Studenţeşti Româneşti din Marea Britanie. Au fost acordate două “Diplome pentru Cercetători”, câştigători fiind Flaviu Cipcigan, cercetător in fizică aplicată la Universitatea Edinburgh şi Ciprian Florin Ardelean, cercetător în arheologie la Universitatea Exeter.

“Diploma pentru Comunitate Românească” a revenit următorilor: Diana Sisu, absolventă a Universităţii Edinburgh şi vicepreşedinte al asociaţiei ScotRo, pentru promovarea comunităţii româneşti în Scoţia; Iulius Cezar Macarie, student la University College London, pentru contribuţie deosebită la promovarea integrării comunităţilor româneşti în Marea Britanie; Preotul Marcel Oprişan, absolvent al Institutului Ortodox din Cambridge şi capelan orthodox în cadrul Universităţilor din Edinburgh şi Glasgow, de asemenea pentru promovarea comunităţii româneşti în Scoţia.

“Diploma pentru Promovarea Imaginii României prin cultură” a revenit Prof Richard Demarco, Preşedinte al Fundaţiei Europene de Artă Demarco.

Premiul special intitulat “Cheia Succesului Profesional” a fost acordat anul acesta Alinei Şerban, cetăţean român de etnie roma, studentă la Royal Academy of Dramatic Arts, pentru pentru tenacitate, efort şi inteligenţă în reuşita profesională.

După încheierea lucrărilor Conferinţei, a avut loc, în cadru festiv, ceremonia de decorare a Prof. Richard Demarco, Preşedintele Fundaţiei Europene de Artă Demarco. Acesta a fost decorat de către Preşedintele României, la 20 septembrie 2012, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, pentru întreaga sa activitate, pentru eforturile în direcţia dezvoltării legăturilor înte cele două ţări şi pentru promovarea artei contemporane româneşti în Marea Britanie.

Decoraţia i-a fost înmânată de catre Ambasadorul României la Londra, care în discursul rostit cu acest prilej a subliniat că Prof Richard Demarco “a avut un rol istoric în dezvoltarea artelor vizuale în Scoţia şi în promovarea artiştilor europeni – iar între aceştia un loc însemnat a revenit artiştilor români – în Marea Britanie”. In discursul său de mulţumire, Prof Demarco a arătat că a fost mereu şi va rămâne un prieten al României, al culturii române şi artiştilor români de talent care reprezintă cu onoare ţara şi construiesc imaginea acesteia peste hotare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dispar cataloagele Argos

Apple a lansat noul iPad mini