in

Cristi Huiduma, unul dintre autorii furtului de cărți rare din Londra, arestat la Suceava. Prejudiciu de 2 milioane de lire sterline

Polițiștii suceveni au pus în aplicare, marți, 15 octombrie, un mandat european de arestare emis de autoritățile din Marea Britanie, care au solicitat extrădarea lui Gavril Popinciuc, alias Cristi Huiduma, în vârstă de 44 de ani, din Mihoveni – Şcheia.

Suceveanul, cunoscut  mai mult după porecla de Cristi Huiduma, a cărui familie deține un local în Şcheia, a fost ridicat de o grupă de luptători de la Serviciul de Acțiuni Speciale Suceava, scrie Monitorul de Suceava. El a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reținerea sa pentru 24 de ore. În mandatul emis de britanici se arată că suceveanul ar fi fost membru principal al unei grupări care a dat mari bătăi de cap autorităților din Regatul Unit.

Este vorba de gruparea care a furat cărți rare, estimate la o valoare de 2 milioane de lire sterline, la comanda unui colecționar de pe piața neagră.

Cărțile au fost furate în timp ce erau în tranzit într-un depozit din apropiere de aeroportul londonez Heathrow. Hoții au reușit să evite alarmele, s-au cățărat pe unul dintre zidurile depozitului de cărți, înalt de aproximativ 15 metri, au tăiat partea de sticlă a acoperișului și au pătruns în interior, coborând pe frânghii.

Suceveanul este acuzat de conspirație pentru comiterea a 12 tâlhării în Regatul Unit, conspirație pentru tăinuire, conversie, transfer și îndepărtarea de bunuri provenite din infracțiuni, implicarea în aranjamente pentru obținerea, păstrarea, utilizarea și controlul de bunuri provenite din furturi.

În perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, Cristi Huiduma a fost membru principal al unei grupări organizate din români care s-a constituit la Iași și care a călătorit pe perioade scurte în Marea Britanie, pentru a comite jafuri, după care a aranjat scoaterea și transferul bunurilor în afara Regatului Unit.

Autoritățile britanice le-au mai transmis procurorilor suceveni că bunurile furate constau în cărți rare, în valoare de 2 milioane de lire sterline, precum și în bunuri IT și electrocasnice de mare valoare.

În luna iunie a acestui an, doi români au fost reținuți de politia britanică şi au fost audiați în cel mai mare caz de furt de manuscrise şi cărți rare din ultima perioadă. Un personaj misterios, cunoscut sub numele de “Astronomul”, ar fi fost cel care a comandat lovitura. El i-a angajat pe români, iar modul în care aceștia au reușit să fure cărți în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro poate fi oricând scenariu de film.

Spargerea a fost dată pe 29 iunie 2017. Atunci, hoții au furat peste 150 de cărți rare dintr-un depozit aflat lângă aeroportul londonez Heathrow. Presa britanică a comparat modul de acțiune cu cel din seria „Misiune imposibilă”.

Hoții au reușit să evite alarmele de înaltă securitate, s-au cățărat pe unul dintre zidurile depozitului, înalt de aproximativ 15 metri, şi au tăiat partea de sticlă a acoperișului pentru a pătrunde în depozit. Acolo au știut exact ce să caute.

După doi ani de anchete, polițiști din Anglia, România și Italia au reușit să rețină mai mulți suspecți, la sfârșitul lunii iunie. Atunci se vorbea de doi români reţinuţi, Marian Albu şi Paul Popeanu.

Hoţii ar fi furat 260 de volume, printre ele unele foarte valoroase. Cea mai scumpă carte furată din depozit a fost o copie din 1566 de Nicolaus Copernic, cu o valoare de 215.000 de lire sterline. Printre volumele furate erau şi lucrări de Galileo Galilei, Isaac Newton, Leonardo da Vinci şi ediţia din 1569 a ”Divinei Comedii”, de Dante Alighieri.

Gavril Popinciuc, alias Cristi Huiduma, a mai avut în trecut probleme cu legea, fiind acuzat de afaceri cu țigări de procurorii de la DIICOT București. El a fost implicat și în reglări de conturi, fiind împușcat de un rival, în zona Gării Șcheia. În ultimii ani, numele acestuia nu a mai apărut în răfuieli sau scandaluri.

Ieri, la propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au admis cererea de executare a mandatului european de arestare emis de Districtul Judecătoresc (Magistratura) din Westminster, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Judecătorii au dispus arestarea suceveanului, în vederea predării, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 16 octombrie 2019 şi până la data de 14 noiembrie inclusiv.

Instanţa suceveană a mai reţinut că în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, persoana predată va fi transferată în România, pentru executarea acesteia.

Anglia: Suspecți români în cazul furtului unor cărți rare în valoare de 2 milioane de lire sterline

Furt „intelectual” la Londra. Cărți de milioane de lire sterline furate dintr-un depozit

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România „exportă” maidanezi în Marea Britanie. Câți câini comunitari au ajuns în Regatul Unit

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un nou acord pentru Brexit