Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, face o precizare importantă în polemica referitoare la români şi bulgari din Marea Britanie: poziţia anumitor politicieni şi a unor publicaţii nu este poziţia oficială a guvernului Marii Britanii. Cristian David spune că România a primit asigurări că din 2014 nu vor exista niciun fel de restricţii pentru cetăţenii români care merg în UK
Domnule Ministru Cristian David, în ultimele săptămâni, presa din Marea Britanie, dar şi politicieni sau ONG-uri, vorbesc în termeni alarmişti despre sosirea în masă a românilor şi bulgarilor în UK, începând cu 2014. Această alarmă este una justificată?
«În primul rând este important să înţelegem că această campanie împotriva imigranţilor români, alimentată de unele organisme de presă din Marea Britanie şi chiar de unii oameni politici, nu reflectă poziţia Guvernului britanic. Cred că este esenţial să facem o distincţie clară între poziţia oficială a autoritătilor britanice şi cea a presei.
Atât ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cât şi însărcinatul cu afaceri al Marii Britanii la Sofia au dat asigurări că nu va exista nicio discriminare împotriva cetăţenilor români şi bulgari, confirmând astfel poziţia oficială a Marii Britanii referitoare la re stricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari pe piaţa muncii din Regatul Unit ce urmează a fi ridicate la 1 ianuarie 2014.
Aş dori să mai pun în evidenţă faptul că multe organisme de presă britanice au tratat această chestiune cu multă responsabilitate, am văzut articole echilibrate despre România şi despre români.
În realitate nu sunt motive pentru temeri legate de o sosire în masă a românilor în Marea Britanie. Din contră, există argumente serioase pentru ideea că românii preferă să caute locuri de muncă în ţări precum Italia, Spania, Franţa sau Germania.
Acest lucru se întâmplă deja de mulţi ani şi nu sunt elemente clare care să indice o schimbare din acest punct de vedere.
Evident, există români în Marea Britanie. Dar se ştie că ei au o contribuţie importantă la bunul mers al economiei britanice, majoritatea covârşitoare au un loc de muncă stabil, plătesc impozite şi
sunt foarte bine integraţi în societate. Avem în Marea Britanie mulţi medici care sunt apreciaţi. Avem câteva mii de studenţi. De asemenea în sectorul construcţiilor românii sunt foarte apreciaţi şi au fost deja solicitaţi pe piaţa forţei de muncă.»
Care este poziţia dumneavoastră referitoare la acest subiect?
«Poziţia mea şi a Guvernului român este foarte clară, românii sunt cetăţeni europeni şi ei au toate drepturile care decurg din această cetăţenie, inclusiv cel de a căuta un loc de muncă în altă ţară. Această chestiune este cuprinsă în tratatele UE şi în tratatul nostru de aderare la Uniunea Europeană.»
Asistăm la demonizarea comunităţii româneşti în Marea Britanie. Românii deja stabiliţi în UK încep să fie priviţi cu suspiciune în societatea britanică. Ce intenţionaţi să faceţi, concret, pentru protejarea imaginii cetăţenilor români din această ţară?
«Schimbarea în bine a imaginii ţării şi naţiunii noastre este o necesitate absolută. Până acum s-a configurat o imagine care nu întotdeauna a reflectat ceea ce neam dorit noi să arătăm despre români.
Poate că suntem tributari acestei lipse de comunicare articulată a unui brand solid nu doar ca ţară, ci şi ca naţie. S-a discutat în termeni de marketing despre brandul de ţară, dar promovarea unei imagini a naţiunii române este la fel de importantă.
Stim că succesul românilor în a constitui comunităţi respectate în ţări precum Marea Britanie, Italia sau Spania depinde de promovarea imaginii României la nivel european şi internaţional. Guvernul român s-a angajat prin programul de guvernare că îşi va aduce tot concursul, prin mijloacele de care dispune, la promovarea imaginii tuturor românilor şi a comunităţilor româneşti în statele de reşedinţă.»
Ce acţiuni aţi întreprins dumneavoastră sau alţi reprezentanţi ai Guvernului României pentru combaterea alarmismului legat de sosirea românilor?
«Suntem în legătură intensă cu autorităţile britanice pentru a combate acest alarmism izvorât din mass media britanică, dar care impresionează şi opinia publică din România. Am avut recent o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, unde am discutat inclusiv despre ridicarea restricţiilor existente pe piaţa muncii din Marea Britanie. La toate nivelurile autorităţile române au făcut demersuri publice pentru a susţine interesele cetăţenilor români.»
Cea mai notabilă reacţie românească la campania antiromânească din UK a fost cea a publicaţiei Gândul, demarată împreună cu o companie de publicitate GMP Advertising. Ce
părere aveţi despre această campanie? Au fost investite în această campanie fonduri publice?
«Am văzut această campanie a site-ului gandul.info, într-adevăr este foarte interesantă şi bine gândită. Are meritul unei abordări pozitive. Pune în valoare dintr-o perspectivă modernă una dintre trăsăturile noastre cele mai apreciate, ospitalitatea. Din cele ce ştiu eu iniţiativa este integral privată.»
Când veţi face prima vizită în calitate de ministru la Londra? «Aştept cu nerăbdare ocazia de a vizita comunităţile de români din Marea Britanie, sper să am ocazia să o fac în cel mai scurt timp.»
Interviu de Sorin Cehan