Menu

Criză: mulţi români se întorc acasă din Italia



“Exod condus de români şi chinezi: Fug de şomaj”, scrie La Repubblica, comentând datele Istat, conform cărora la ultimul recensământ ar fi “dispărut” din Italia 800.000 de străini.

Cifra se obţine comparând datele recensământului din 2011 (4.029.145 de imigranţi) şi cele de la evidenţa populaţiei. Ce s-a întâmplat cu ei? “Atenţie – afirmă Franco Pittau, coordonator dosar Caritas/Migrantes – s-ar putea ca operaţiunile de recensământ să nu fi atins întreaga populaţie străină prezentă în teritoriu”.

În plus, în 2011, potrivit Istat, au cerut să fie şterşi din evidenţele populaţiei italiene circa 33.000 de străini. Dar şi aceasta este o dată parţială: mulţi imigranţi, când decid să-şi încheie experienţa migratorie în Italia, nu efectuează ştergea de la evidenţa populaţiei din localitatea de rezidenţă. Nu există deci nicio certitudine privind cifrele.

 

Săracii Italiei

Un detaliu al posibilei “fugi” a imigranţilor din Italia poate să se obţină şi din analizarea banilor trimişi acasă: în 2012, după cinci ani consecutivi de creştere, s-au diminuat pentru prima dată banii trimişi în ţările lor de străinii prezenţi în Italia, de la 7,4 la 6,8 miliarde de euro, cu o scădere de 8%.  “Mulţi imigranţi părăsesc lunile acestea ţara noastră din cauza crizei economiceconfirmă directorul Fundaţiei Migrantes a Cei, monseniorul Giancarlo Peregoînainte soseau la noi din Spania, astăzi pleacă din Italia în alte ţări”.

7.000 de români ar fi părăsit Italia

Dar cine sunt imigranţii care părăsesc Italia? Fundaţia Leone Moressa a trasat pentru La Repubblica un portret robot: peste jumătate sunt europeni, 17% au origini asiatice şi 12,2% sunt africani. Peste 19.000 de ştergeri au fost cerute de persoane care provin din ţări europene, din care peste o treime sunt români (aproape 7.000).

Cererile de ştergere de la evidenţ a populaţiei au crescut în 2011 cu 15,9% faţă de anul anterior. Cauzele abandonului? “O explicaţiesusţin cei de la Fundaţia Moressatrebuie cu siguranţă căutată în efectul pe care l-a avut criza economică asupra condiţiilor ocupaţionale ale străinilor. Între 2008 şi 2011, numărul şomerilor imigranţi practic s-a dublat, cu o creştere totală de peste 148.000 de unităţi (^91,8%), în timp ce cel al italienilor a crescut cu 267.000”.

(sursa: La Repubblica)

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version