CTP despre cei care nu votează în Diaspora: „Nu-și învață copiii românește, doresc să se facă uitată originea lor românească”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre românii din străinătate, spunând că cei care votează sunt oamenii care speră să se întoarcă în țară într-o zi. Cei care nu votează „au plecat trântind ușa” și nu vor vota, indiferent câte secții de votare ar fi înființate în afara țării, a declarat CTP.

„Am auzit rostindu-se că procentul diasporei e mic în raport cu cele 5 milioane de români, o cifră estimativă, de peste hotare. Dați-mi voie să nu fiu de acord. Acest procent e foarte mare. O dată pentru că au avut posibilitatea să voteze acum în condiții civilizate, evident că asta a contat foarte mult față de 2014, față de europarlamentare. Acest procent mult mai mare spune cât de obstrucționați au fost acești oameni în ultimii ani de către aparatul diplomatic aflat la putere, atât în România, cât și în străinătate. Convingerea mea e că ar fi putut să fie la fel de mulți și în 2014, dacă nu ar fi fost împiedicați în modul cel mai sălbatic să voteze.

Trebuie spus un lucru simplu, dar neplăcut: mulți, majoritatea românilor care au plecat din țară, mai ales în ultimii ani, au plecat fără să se uite înapoi, au plecat trântind ușa, unii dintre ei înjurând, din pricina unor frustrări, unor nedreptăți majore, insatisfacții pe care le-au avut aici în România și au plecat cu gândul să nu se mai întoarcă niciodată. Se duc în societățile care îi primesc, preocupați să se integreze cât mai bine, unii nici nu-și învață copiii românește, doresc chiar să se facă uitată originea lor românească. Asta este explicația.

Dacă s-ar face 5.000 de secții de vot pe planetă pentru cei din diaspora, mai mult de 20% procentul votanților nu va urca din această tristă cauză.

Cu siguranță cei mai mulți care au venit la vot ar dori să se întoarcă în România, dacă ar considera că ceea ce i-a făcut să plece a dispărut, că s-a îmbunătățit situația. Categoric, genul acesta de oameni au venit la vot.

Eu nu-i condamn nici pe ceilalți, pentru că au repulsie față de ce au trăit aici în România și nu au încredere că lucrurile se vor schimba în bine.”

Klaus Iohannis a câștigat diaspora. Viorica Dăncilă, sub Theodor Paleologu și Mircea Diaconu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boston: Român amendat după ce s-a luat la bătaie pe stradă

Român închis pe viață, a ucis cu ciocanul o britanică de 55 de ani, în timpul unui jaf. Procurorul: „Lașitatea și lipsa ta de moralitate te-au determinat să o omori”