Astăzi, la ora 8 dimineaţa, sicriul lui Virgil Pop, românul decedat în închisoarea din Lecce pe 13 mai, s-a oprit în faţa instituţiei fundamentale a democraţiei din România: Parlamentul de la Bucureşti. Este vorba de „un gest simbolic, un semnal de alarmă, pentru a atrage atenţia autorităţilor din România cu privire la problemele diasporei”- a declarat pentru Gazeta Romaneasca Eugen Terteleac, preşedintele ARI (Asociaţia Românilor din Italia), cel care a organizat acţiunea.
„Maşina mortuară cu sicriul lui Virgil Pop a staţionat un sfert de oră în faţa Parlamentului României, cu permisiunea jandarmeriei. Până la ora 8:15, mai mulţi reprezentanţi ai mass mediei din România şi de la câteva ONG-uri s-au oprit şi s-au interesat de cazul românului decedat în Italia. Nu a venit niciun politician. Totuşi, sper ca semnalul de alarmă tras de noi, în numele românilor din Italia, să fie luat în considerare de către autorităţile din ţară. Cadavrul lui Virgil Pop a rămas abandonat la morga spitalului din Lecce, fără ca autorităţile române să sprijine familia pentru repatrierea sicriului. Faptul că vine din închisoare nu este relevant”.
ARI cere respectarea articolului 15 din Legea 78/2010, care se referă la „folosirea taxelor de urgenţă aferente serviciilor prestate în consulate pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul”.
„Problema cadavrelor abandonate la morgile din Italia există de mai mulţi ani şi a fost discutată la mai toate întâlnirile din ultimii ani cu reprezentanţii autorităţilor române, mai spune Terteleac. Dar discuţii au rămas fără rezultat. De aceea am recurs la acest gest extrem. Ideea de a aduce un sicriu în faţa Parlamentului am avut-o în urmă cu ceva timp, trebuia să găsim ocazia. Cerem autorităţilor din România, prina cest gest, să se intereseze nu doar de situaţia cadavrelor abandonate la morgă în Italia, ci şi de alte probleme cum ar fi sinuciderile românilor din închisori şi accidentele de muncă”.
Miercuri, 19 iunie, la ora prânzului, sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Virgil Pop a ajuns în comuna Iveşti, din judeţul Galaţi, unde va avea loc înmormântarea. „Am discutat cu autorităţile din Iveşti, le-am cerut sprijinul, pentru a fi alături de familia lui Virgil Pop. Răspunsul a fost unul pozitiv. Am vorbit şi cu fratele lui Virgil, Ştefan Assael, care era mai liniştit, după ce a aflat că sicriul a ajuns în sfârşit în ţară””, ne-a precizat Eugen Terteleac.
„Noi, cei din diaspora, suntem cetăţeni români şi ar trebui să fim reprezentaţi de parlamentarii de la Bucureşti. Dar Parlamentul României a devenit surd, orb şi mut la nevoile oamenilor. Politica se face doar în beneficiul propriu, nu al alegătorilor. Pentru noi, cei din Italia, dar suntem siguri că şi pentru cei din România, parlamentarii sunt morţi, de aceea am adus sicriul lui Virgil Pop aici. Locul lui este în Parlamentul României. Parlamentul e plin de morţi ca un cimitir al democraţiei. Cerem Parlamentului, prin acest tragic mesager, Virgil Cristian Pop, fost luptător la Revoluţia română, să se trezească. Să dea un semn de viaţă care să ajungă în toată România şi în diaspora”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Românilor din Italia.
Miruna Cajvaneanu – Gazeta romaneasca