in , ,

„Dacă o fi să murim, murim și în România, murim și acolo și asta este”. Românilor din Iași plecați la muncă în Marea Britanie nu le pasă de pandemie

174 de lucrători agricoli din Iași au plecat ieri, 16 aprilie, către Marea Britanie, unde vor munci în ferme, la cules de fructe și de legume.

Pe aeroport, în așteptarea cursei  charter care urma să îi ducă la Aeroportul Stansted din Londra, românii nu prea au respectat distanțarea socială.

În schimb, oamenii de securitate ai aeroportului le-au spus să se distanțeze la checkin: „În 10 minute urmează să vă dea drumul la checkin. Respectați distanță, vă vor spune colegii mei. Cum v-am spus și la început: 2-3 metri între fiecare. ”

În aeroport, oamenii au declarat pentru Radio Europa Liberă România că merg la muncă pentru că nu au altă soluție.

Românii sunt salvarea fermierilor britanici, continuă exportul de sezonieri: «Până la începutul lunii mai, vom efectua un zbor pe zi»

„Nu aveam niciun serviciu, niciun venit, trebuie să ne ducem undeva, nu? Dacă nu ne ducem, în România nu aveam cu ce trăi. Nu avem cu ce ne descurca”, a spus o femeie.

În ceea ce privește salariul, femeia spune că vor primi 9-10 lire pe oră. „La noi banii ăștia nu avem unde să îi câștigăm. Stăm 3-4 luni, după aceea ne întoarcem iar în România. Nu avem unde, la noi e sărăcie”, a spus ea.


Un alt bărbat spune că nu știe ce fel de muncă va face în Marea Britanie, nu i s-a spus asta.

„Mergem la muncă, în agricultură. Nici noi nu știm la ce plante o să lucrăm. Nu știm deocamdată. Nu ne-au explicat dacă e carantină. Mergem acolo, ajungem, sperăm să muncim, să nu stăm în carantină”, a spus acesta.

Primul avion cu lucrători agricoli români a sosit în Marea Britanie. Fermieri: „Avem nevoie de 90.000 de oameni”

„Așa mai bine stăteam acasă. Dacă o fi să murim, murim și în România, murim și acolo și asta este. Trebuie să mergem să câștigăm un ban. La noi e greu. Toate sunt închise. Asta ne mai trebuia, viruși. Toate le avem în România, virușii ne mai trebuia, CV-19”, a încheiat bărbatul.

Este prima cursă aeriană de acest gen de la impunerea restricțiilor pentru coronavirus, iar firma care a comandat zborul, G’s Fresh din Anglia, a plătit 40.000 lire pentru efectuarea sa – scrie Daily Mail.

Echipați cu măști de protecție şi mănuși, românii au fost întâmpinați de autorități şi de reprezentanți ai companiei pentru care vor munci. După controlul vamal de rigoare, oamenii au fost îmbarcați în autocare spre destinație.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: Ziarul Romanesc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român din Anglia vrea ca poliția britanică să acționeze ca în România, în timpul pandemiei: „Fără milă!”

Rata infectării în Marea Britanie sperie Europa. Cel mai mare număr de noi cazuri și decese de pe continent