DEZASTRU! Spitalele românești, în criză. Zeci de mii de medici și asistente au părăsit România

„Spitalele românești sunt în criză, în timp imigrația face ravagii”, scrie publicația The Guardian, într-un material jurnalistic despre sistemul medical din România.

În ultimii 10 ani, mii de medici și asistente au părăsit România, iar acum spitalele se confruntă cu un deficit grav de personal, se arată în articol.

„Gabriela Dumitru ar fi trebuit să se pensioneze cu ani în urmă, în schimb lucreză ture mai lungi ca niciodată. Femeia de 65 de ani reprezintă jumătate din echipa medicală de doi doctori a secției de neonatologie din Slobozia, un oraș „trist” situat la două ore de mers cu mașina de capitala României, București.
Dumitru lucreză trei sau patru ture de 24 de ore pe săptămână, încercând să se odihnească când e posibil pe o canapea dintr-o mică încăpere decorată cu imagini cu pisici. Colegul ei are 75 de ani și oficial s-a retras acum 15 ani. Cei doi fac munca a patru sau cinci doctori, care aduc pe lume anual în jur de 1.200 de bebeluși, având grijă și de cei născuți cu probleme sau dizabilități”, scrie The Guardian.

Secția de neonatologie din Slobozia este unul dintre cele mai elocvente exemple cu privire la amploarea pe care situația de criză a luat-o în România, unde mii de doctorii și asistentele părăses țara pentru salarii mai mari, în vestul Europei.

Potrivit publicației britanice, criza medicală din România face parte dintr-un val mai mare care a cuprins Europa centrală și de est, și care a debutat când aceste state au aderat la UE.

„În întreaga regiune, guvernele se străduiesc să facă față consecințelor, întrucât multe tinere talente părăsesc țara, în timp ce mulți politicieni încercă să promoveze teama de imigrație, ca să câștige susținere.”

Potrivit unui sondaj recent, peste 50% dintre români spun că sunt îngrijorați de impactul imigrației asupra țării. În jur de 3,4 milioane de români au părăsit țara după aderarea la UE, potrivit unui studiu realizat de oamenii de afacere din România. Ministerul Sănătății, însă, estimează că 43.000 de doctori au părăsit țara în ultimii 10 ani.

„În județul Ialomița, 44% dintre posturile în sistemul de sănătate sunt vacante. În restul țării, sunt vacante 26% dintre posturi, ceea ce înseamnă „că Guvernul plătește ca să pregătească tinerii medici, care apoi pleacă din România.”

„Aderarea la UE a oferit oportunități semnificative tinerilor români talentați, aceștia având posibilitatea să călătorească, studieze și lucreze în Europa occidentală, fiind atrași de salariile mari și de oportunitățile oferite. Zilnic, sunt zeci de zboruri dinspre aeroporturile românești nu doar spre Londra, Paris sau Roma, ci și spre orașe mai mici, unde zeci de mii de români au plecat la muncă.

Într-o încercare de a opri migrația doctorilor, Guvernul a dublat salariile din sistemul medical în ultimul an, însă se confruntă cu incapacitatea de a păstra tinerii pregătiți în multe din provinciile României, limitate din punct de vedere al potențialului economic. Un astfel de exemplu este Slobozia, unde sunt puține oportunități pentru cei ambițioși”, mai scrie The Guardian.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tânăr român prins cu alcool furat. Se bănuiește că este victima sclaviei moderne

PSD pierde alegerile din mai. Ce partid din România va câștiga europarlamentarele, potrivit ultimului sondaj de opinie