in

Dezastrul lăsat în urmă de furtuna Brendan: Mii de case fără curent electric, zboruri deviate, linii de tren blocate de copaci căzuți

Mii de case au rămas fără curent electric în Țara Galilor și Irlanda de Nord, mai multe zboruri de pe Aeroportul Gatwick au fost deviate pe alte aeroporturi din Marea Britanie, liniile de tren din sud-vestul Angliei au fost blocate de copacii căzuți pe șine, iar multe dintre feriboturile de pe coasta Scoției au fost anulate din cauza furtunii Brendan care s-a abătut peste Regatul Unit începând de ieri de dimineață.

Biroul de Meteorologie a emis un nou avertisment de cod galben de vânt, pentru 14 ore, care acoperă Irlanda de Nord, vestul și sud-vestul Angliei, Țara Galilor și Scoția, potrivit BBC.

Șapte zboruri de pe aeroportul Gatwick au fost deviate, luni seară, către alte aeroporturi din Marea Britanie. Este vorba despre două zboruri WizzAir, patru EasyJet și un zbor Noewegian Air. Măsurile au fost luate din cauza vântului care a sulfat cu aproape 80km/h.

De asemenea, un zbor EasyJet din Edinburgh a aterizat la Birmingham, mai scrie BBC.

În Irlanda de Nord, mii de case au rămas fără curent electric și drumurile au fost închise.

În Scoția, rutele de feribot de pe coasta de vest, precum și cele din Insulele de Nord au fost anulate sau perturbate.

În Țara Galilor, peste 1.000 de case au rămas fără energie electrică și o școală a fost închisă din cauza unei întreruperi a energiei electrice după ce un copac a căzut pe liniile de înaltă tensiune și a lovit și o mașină la Bontnewydd, Gwynedd.

În Anglia, compania South Western Railway a transmis că toate liniile sunt blocate din cauza unui copac căzut care blochează calea ferată dintre Yeovil Junction și Exeter St. Davids. Se așteaptă ca întreruperile să continue până în această seară, la ora 20.00.

Călătorii de pe linia Great Western Railway, între Plymouth și Penzance au fost, de asemenea, avertizați cu privire la întârzieri din cauza unor restricții de viteză din cauza vânturilor foarte puternice.

Toate zborurile Skybus între Cornwall și Insulele Scilly au fost anulate luni, tot din cauza vântului.

Luni de dimineață, ora de vârf, trenurile care ajungeau în stația Preston au fost suspendate după ce acoperișul acesteia a fost avariat. Avertizarea de vânt va dura până la miezul nopții de marți, 14 ianuarie, cu vreme turbulentă care va continua spre seară și ploi abundente în est.

Meteorologii avertizează că oamenii ar trebui să se aștepte la întârzieri de călătorie, valuri mari de-a lungul drumurilor de coastă și întreruperi ale energiei electrice.

O rafală de peste 125km / h a fost înregistrată pe South Uist în Hebride, în timp ce o rafală de 122 km/h a lovit Capel Curig, în Țara Galilor. În Irlanda de Nord, cea mai puternică rafală a fost de 101 km / h, la Magilligan.

Între timp, agenția scoțiană pentru protecția mediului (SEPA) a emis 28 de avertizări de inundații.

De asemenea, există opt avertismente de inundații pentru Anglia.

Pe Isle of Man, drumurile au fost închise, vânturile au doborât copaci și zborurile și feriboturile au fost anulate.

O camionetă a fost răsturnată, șoferul având nevoie de tratament medical.

Alte două avertizări de cod galben sunt în vigoare pentru marți – una de vânt pentru Anglia și Țara Galilor, de la ora 12:00 până la miezul nopții și alta pentru zăpadă și gheață în nordul Scoției.

Al treilea avertisment, de ploi abundente, acoperă sud-estul Angliei de marți de la ora 13:00 până la ora 9:00, miercuri, 15 ianuarie.

Pe pagina de Facebook a Ziarului Românesc, cititorii au lăsat mesaje despre cum au fost afectați de furtună:

„În Crawley a fost destul de urât, gardul e smuls pur si simplu si e prin grădina vecinilor”, a scris un cititor.

„E jale in Scotia ….bate rău vântul… copaci căzuți… s-a luat curentul”, a transmis o altă cititoare.

„A plouat și a bătut un vânt aseară, mamă, mamă!”, se arată într-un alt mesaj.

„Adevărat, așa vânt nu am văzut niciodată te lua pe sus în zona Harrow aseară, vreo 4 ore a suflat ceva de groază!”, a povestit o româncă din nordul Londrei.

Furtuna Brendan lovește Marea Britanie cu zăpadă, gheață și vânt de peste 125km/h
Furtuna Brendan lovește Marea Britanie cu zăpadă, gheață și vânt de peste 125km/h

Boris Johnson se opune unui nou referendum pentru independența Scoției