Europa este lovită de valul doi al pandemiei de coronavirus. Pentru a limita numărul de infectări și de morți, statele europene se întorc rând pe rând la carantină.
Cehia și Slovacia se întorc la starea de urgență. “Situația este într-adevăr foarte, foarte serioasă. Ei bine, cum am mai spus-o de câteva ori, nu știm cum va evolua situația în următoarele două săptămâni”, a declarat Igor Matovici, premierul Slovaciei.
Slovacia a ajuns la un record de 550 de cazuri în 24 de ore, în condițiile în care până acum totalizase doar 9.300 de infectări și 44 de decese.
Panică în Marea Britanie. Numărul morților de COVID-19 începe să crească îngrijorător
„Ca întotdeauna, voi fi deschis și cinstit cu voi. Pandemia s-a întors. Din nefericire, cifrele cresc din nou. În iulie, am decis să eliminam obligativitatea măștilor. Voiam să respirăm din nou liber și să ne bucurăm de vară. Asta după ce am fost printre primii din Europa care am controlat răspândirea virusului”, a fost şi reacția lui Andrej Babis, prim-ministru al Cehiei.
Cehia, țara cu aproape 11 milioane de locuitori, s-a descurcat inițial foarte bine cu pandemia. În acest moment, are un total de 65 de mii de îmbolnăviri și 615 decese. Problema este ca, în ultimele săptămâni, numărul de îmbolnăviri a crescut vertiginos, trecând de 2.000 zilnic, relatează Ştirile Pro TV.
“Facem tot ce putem, dar virusul ne-o ia înainte”, spun și autoritățile din Olanda. De marți, purtarea măștii de protecție este obligatorie în magazine în Amsterdam, Rotterdam și Haga. Iar oamenilor li se cere să evite călătoriile neesențiale între principalele orașe ale țării.
Olanda a evitat până acum restricțiile severe. Dar valul al doilea al pandemiei s-a “revărsat” și peste Țara lalelelor. De o săptămână, s-au înregistrat aproape 3.000 de infecții zilnic, la o națiune de 17 milioane de locuitori.
“Numărul infecțiilor creste atât de rapid încât suntem nevoiți să „vânăm” virusul care „înroșește” tot mai mult harta țării. Din această cauză introducem acum măsuri la nivel național pentru a opri răspândirea virusului”, a spus premierul Olandei, Mark Rutte.
Casele ticsite cu studenți în orașele universitare olandeze au fost identificate ca o sursă îngrijorătoare a infecțiilor. Până acum, numărul testelor pozitive a trecut de 115.000, în Olanda, unde COVID-19 a luat oficial 6.300 de vieți.
Franța, la rândul ei, a raportat triplarea numărului de pacienți la terapie intensivă în ultima lună.
„Suntem «pe derdeluș». Când răspândirea în comunitate creste cu 10%, după 2 săptămâni trebuie să te aștepți la cu 15% mai mulți pacienți la terapie intensivă. La ce visăm este stabilizarea pe un platou, ca să putem trece de iarnă”, a declarat un medic dintr-un spital din Paris.
În Marea Britanie, oamenii sunt supărați că Guvernul a micșorat programul puberilor, dar ține deschise școlile și liceele, în condițiile în care 42% dintre cazurile noi au legătură cu redeschiderea școlilor și doar 3% cu localurile.
Din Uniunea Europeană, Spania rămâne cea mai afectată țară de coronavirus. În ultimele două luni, numărul cazurilor noi nu a scăzut sub 2.000. Cei care confecționează coșciuge lucrează la foc continuu.
„Producția normală este de aproximativ 20.000 de coșciuge pe an. În această perioadă ne-am triplat producția”, a spus directorul unei fabrici de coșciuge.