Europa, măsuri împotriva cerșetorilorEuropa este sufocată de cerșetori, iar măsurile împotriva acestora încep să apară. În Spania a fost reactivat un plan împotriva cerșetoriei infantile. Înainte de olimpiadă, britanicii evacuează din centrul Londrei zeci de români fără adăpost. În Franța, cerșetorii români sunt subiectul unor hotărâri judecătorești, iar Norvegia vrea să îi expulzeze. Mai mult, parlamentarii finlandezi încearcă să interzică cerșetoria, motivând că numărul romilor din România și Bulgaria care cerșesc este tot mai mare, iar aceștia devin și tot mai agresivi.

Trei deputați din partidul naționalist finlandez au propus un proiect de lege care va interzice cerșetoria în locuri publice, după ce aleșii din Norvegia au decis să discute o propunere prin care să-i expulzeze pe cerșetorii străini, printre care foarte mulți români. Cei trei deputați, Tom Packalén, Jussi Halla-Aho și Olli Immonen spun că vor ca acest fenomen să fie interzis după ce numărul romilor cerșetori din Bulgaria și România ar fi crescut brusc, informează YLE, citat de site-ul bulgar Novinite.com.

În cazul în care proiectul va fi adoptat, legile care se referă la ordinea publică din Finlanda vor fi schimbate astfel încât cerșetorii să poată să fie amendați. Propunerea arată că că cerșetoria are un impact negativ asupra siguranței populației autohtone, iar a le permite romilor să cerșească nu înseamnă că ei nu vor mai fi săraci sau discriminați în țările din care provin. Autoritățile din orașe finlandeze au arătat că au înregistrat un număr tot mai mare de cetățeni romi, în principal din România și Bulgaria, mulți având ca singură ocupație cerșetoria.

Norvegia vrea să îi expulzeze

La mijlocul lunii aprilie, autoritățile din Norvegia au anunțat și ele măsuri contra cerșetorilor care ar proveni din nou, în număr mare, din România. Guvernul norvegian de centru-stânga a anunțat că intenționează să introducă în Parlament o propunere de lege care să permită poliției să expulzeze cerșetorii străini suspectați că fac parte din grupări organizate sau că sunt victime ale traficului de persoane, relatează site-ul Views and News from Norway. Propunerea este o reacție la numărul mare de cerșetori veniți în ultimii ani în Norvegia, în special din România.

Norvegienii au avut o lege care interzicea cerșitul, însă aceasta a fost abrogată în 2006. Din 2007 au început să apară numeroși cerșetori din România și Bulgaria. Plângeri au fost înregistrate chiar de atunci, în special în legătură cu cerșetorii români, considerați de multe ori agresivi și membri ai unor rețele organizate.

Arestări la Londra

Numărul mare al romilor și hoților de buzunare care s-au aciuat în Londra, cu ocazia Jocurilor Olimpice, a făcut ca Scotland Yard-ul să apeleze la Poliția Română și Poliția de Frontieră pentru a putea scăpa de ei. Oficialii britanici au anunțat că peste 30 de arestări au fost făcute în cadrul acțiunilor împotriva cerșetorilor est-europeni, de teama că ei i-ar putea viza pe turiști și ar putea folosi copii pentru a cerși bani. Scotland Yard-ul depune eforturi pentru combaterea nivelului ridicat al comportamentelor antisociale, provocat de romii care vin în capitala britanică din țări precum România, Lituania și Bulgaria pentru a cerși sau a comite alte infracțiuni.

Polițiștii britanici cooperează acum cu reprezentanți ai grănicerilor și cu Poliția română pentru a reduce numărul cerșetorilor de pe străzi londoneze precum Oxford Street, Marble Arch și Edgware Road.

Acțiunea, denumită “Operation Chefornak”, a dus la efectuarea a peste 30 de arestări, tot atâtea persoane fiind repatriate cu autocarul și alte 40 predate serviciilor sociale. “Nu cred că ele au venit aici gândind că trotuarele sunt pavate cu aur, ci doar în speranța că aici este un pic mai bine’’, declara sergentul Diana Hurd, care conduce operațiunea. Potrivit poliției, unii cerșetori au luat drept țintă magazinele deținute de musulmani, în timp ce alții își folosesc copiii pentru a câștiga mila trecătorilor. În zonă au fost raportate cazuri de furturi de telefoane mobile sau portofele de pe mesele de restaurant, iar unii se dau drept polițiști în civil pentru a-i înșela pe turiști.

Au trecut și Oceanul

La sașe luni după ce un oraș din California, SUA, a reușit să scape de cerșetoarele agresive din România, însoțite de copiii lor, localitatea s-a trezit din nou agasată de o grupare de femei ce susțin că vin din țara noastră. În ultima perioadă, publicația locală din Concord, citată de San Francisco Gate, a primit mai multe rapoarte privind apariția câtorva femei însoțite de copii, în parcarea Safeway. Toate femeile au un accent puternic și intră în contact cu toate persoanele pe care le văd. După aproximativ o oră de cerșit, un bărbat vine cu o camionetă și le ia.

În luna iunie a anului trecut, o femeie din România a fost arestată de poliția din Concord la sediul central al Poștei. S-a descoperit că femeia era drogată la momentul arestării. Soțul ei a fost contactat de poliție și, la momentul arestării femeii, asupra amândurora au fost găsite câteva mii de dolari. La doar câteva zile după arestare, o altă femeie i-a luat locul cerșetoarei la Poșta din Concord, tot româncă. Poliția a fost chemată imediat, însă cerșetoarea s-a urcat într-o dubiță condusă de un bărbat și a părăsit locul înainte de venirea polițiștilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

CE, atenționare pentru statele cu restricții pe piața muncii

Delegaţia României la JO , peste 100 de sportivi