in

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange, arestat de Poliția britanică la ambasada ecuadoriană

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat pentru o presupusă încălcare a cauțiunii, la ambasada din Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat timp de șapte ani.

Potrivit The Guardian, Julian Assange a fost arestat la ambasada Ecuadorului din Londra, unde fondatorul WikiLeaks a primit refugiu în anul 2012, după ce fusese eliberat pe cauțiune în Marea Britanie, în legătură cu acuzațiile de asalt sexual împotriva sa în Suedia.


Assange a afirmat atunci că, dacă ar fi fost extrădat în Suedia, ar putea fi arestat de SUA și va fi acuzat de publicarea de către WikiLeaks a sutelor de mii de scurgeri de informații cu privire la relațiile diplomatice americane.

„Poliția Metropolitană avea datoria de a executa mandatul, în numele instanței din Westminster, fiind chemată de ambasador în ambasadă, în urma retragerii azilului de către guvernul ecuadorian”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Metropolitane.

Ministrul de Interne, Sajid Javid, a declarat: „La aproape șapte ani după ce a intrat in ambasada Ecuadorului, pot confirma ca Julian Assange este acum în custodia poliției și are dreptul la justiție în Marea Britanie. Aș dori să mulțumesc Ecuadorului pentru cooperare și Poliției Metropolitane pentru profesionalismul său. Nimeni nu este mai presus de lege”.

Jurnalistul și susținătorul lui Assange, John Pilger, a cerut săptămâna trecută ca oamenii să „iasă în stradă, în afara ambasadei, să-l protejeze și să manifeste solidaritate cu acest bărbat curajos”.

Relația dintre Assange și gazdele sale a fost încurcată de-a lungul anilor. În martie, accesul la Internet al lui Assange a fost întrerupt și nu i s-a permis să aibă vizitatori.

Președintele ecuadorian a declarat că Assange „a încălcat în mod repetat” condițiile de azil în ambasada țării sale din Londra.Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici: „Românii care lucrează în Marea Britanie nu vor avea de suferit”

VEZI VIDEO – Cei doi români care forțau un tânăr să doarmă sub scări și să se spele în grădină au fost condamnați