Publicația noastră vă pune “în oglindă” două cazuri, aparent minore, care descriu fidel diferenţa de Sistem între România şi Marea Britanie. Este indubitabil ca neîncrederea în Justiţie şi (in)capacitatea autorităţilor de a proteja proprietatea particulară au avut rolul lor în plecarea din ţară a multor români.
În Anglia, ca un simplu exemplu, slovacul Robert Ziga (29 ani), care a furat un inel, a fost condamnat rapid la 5 ani închisoare cu executare: judecătorul Robert Bartfield (Bradford Crown Court) a considerat fapta “demnă pentru o sentinţă grea”. Ziga fusese depistat cu ajutorul camerelor de luat vederi după ce a subtilizat inelul dintr-o cameră de spital.
În România, procurorii de la Găești (jud. Dâmboviţa) cercetează de ani de zile activitatea infracţională a membrilor unei întregi familii (Creţu Marian şi Elisabeta din comună Vişina, jud. Dâmboviţa) ai cărei membri fură, din 2011, tot ce se nimereşte din curţile unor vecini sau de pe… stâlpii electrici. Până în prezent nu sunt rezultate, cei din familia Creţu fiind “scuzaţi” de autorităţile judiciare.
“Din 2011 începând, nu am mai avut linişte şi siguranţă în grădină şi casa noastră din cauza acestor oameni”, spune unul dintre păgubaşi.
“Membri ai familiei Creţu ne-au furat gardul, au intrat în casă, au devastat, au distrus şi au plecat cu lucruri de acolo. Nu s-a pus niciodată la Parchetul Găeşti problema despăgubirii noastre, ceea ce este grav fiindcă indirect, furtul din casa noastră va fi considerat ceva firesc pentru astfel de infractori. Poliţia nu a luat niciodată în calcul complicitatea părinţilor la faptele copiilor. Ne-au smuls până şi florile şi pomii fructiferi din pământ, proaspăt plantaţi. O stropitoare dacă lăsai în curtea ta, dispărea instantaneu. Am fi vrut să ştim că la Vişina exista mai multă siguranţă decât în Afganistan”.
Şeful de post din Vişina, un anume Radulea, le-a declarat păgubaşilor ca furturile organizate de membrii familiei Creţu sunt doar exemple de “teribilism”.
“Aş vrea să ştiu şi eu cum ar denumi acest poliţist fapta de vandalism şi furt dacă unii din familia Creţu i-ar ataca şi vandaliza propria lui casa. Nu este întâmplător ca mulţi se întreabă de rostul impozitelor din România: în cazuri aparent banale, ca şi cel din Vişina, Justiţia sau Poliţia au ajuns să fie “înţelegătoare” cu infracţionalitatea. Toleraţi cu astfel de comportament, cei din clanul Creţu vor continua să se comporte anti-social, indiferent de vârsta lor. Familia Creţu, de exemplu, are tot timpul angajaţii Electrica în curte, pentru furt de energie electrică. De aceea nu ne simţim bine în România, de aceea ne gândim serios să plecăm acolo unde faptele rele sunt rapid şi eficient sancţionate de instituţiile statului! Vrem doar să ne simţim protejaţi, nu să ne facem dreptate singuri. În Anglia sau Germania, justiţia ar fi luat în calcul şi despăgubirea noastră, din partea adulţilor Creţu, iar Poliţia nu ar fi considerat “teribilism” vandalizarea şi jefuirea unei case“, opinează acelaşi păgubaş.
Traian George Crișan