in

Furtuna Ciara a lovit cu putere Regatul Unit. Vânt de peste 130km/h, locuințe avariate, zboruri anulate și trafic feroviar perturbat

Regatul Unit este țara cea mai afectată furtuna de iarnă Ciara care a lovit nordul Europei sâmbătă și duminică.

Transportul aerian, feroviar și maritim au fost perturbate, furtuna aducând ploi abundente și rafale de peste 130 km/h.

Biroul Meteorologic Britanic (Met Office) a plasat Anglia și Țara Galilor sub alertă portocalie de vânt până duminică la ora 21:00.

Mai multe companii feroviare au decis să reducă frecvența și viteza trenurilor sau chiar să anuleze anumite servicii în Scoția.

Pe mare, circulația feriboturilor pe canalul Mânecii între Calais și Dover a fost întreruptă duminică la amiază „până la o notificare suplimentară”. Furtuna a determinat, de asemenea, amânarea mai multor meciuri de fotbal în Marea Britanie, precum și a meciului Scoția-Anglia din Turneul celor Șase Națiuni la rugby feminin, dar și a curselor de cai.

Parcurile regale sunt închise, iar regina Elisabeta a II-a nu a participat la slujba tradițională de duminică, la Sandringham, reședința sa din estul Angliei.

În Irlanda, 10.000 de case, ferme și întreprinderi au fost lipsite de energie electrică. În Galway (vest), ceremonia pentru a marca lansarea evenimentului Capitală Europeană a Culturii 2020 a fost anulată sâmbătă seara, iar compania aeriană Aer Lingus a avertizat despre posibile întârzieri și anulări.

Transportul aerian în Belgia este de asemenea afectat, aproximativ șaizeci de zboruri de la sau către aeroportul din Bruxelles au fost anulate.

Două curse Tarom, anulate

Două curse Tarom, cu destinația București – Londra și Londra – București, au fost anulate duminică din cauza furtunii Ciara ce traversează nord-vestul Europei, au anunțat reprezentanții companiei de stat într-un comunicat.

Companiile aeriene au anulat deja peste 200 de zboruri între Irlanda, Marea Britanie și Europa de vest în condițiile în care Ciara generează vânturi cu viteză de peste 100 km/h și fenomene periculoase zborului.

Tarom anunță că în funcție de evoluțiile meteo este posibil ca și alte curse ale companiei să sufere întârzieri sau să fie anulate. Tarom mai spune că depune toate eforturile pentru a minimiza disconfortul creat și pentru a reveni la normal cât mai repede posibil.

Duminică dimineață, Ministerul Afacerilor Externe a informat românii care se află sau vor să călătorească în Marea Britanie că este posibil ca traficul aerian să fie perturbat din cauza furtunii Ciara și să se înregistreze întârzieri sau anulări ale zborurilor de pe aeroporturile londoneze Heathrow, Gatwick și City.

„Din cauza vântului puternic, sunt posibile perturbări ale traficului aerian – întârzieri și anulări de zboruri pe Aeroporturile londoneze Heathrow, Gatwick și City. De asemenea, sunt posibile perturbări ale circulației rutiere și feroviare datorită rafalelor de vânt puternice și ploilor torențiale. Se recomandă evitarea transportului feroviar duminică. Informații suplimentare, oferite de Biroul meteorologic britanic, sunt disponibile la adresa web: https:/www.metoffice.gov.uk”, precizează MAE.

Furtuna Ciara se îndreaptă spre Londra. Vânturile puternice și ploaia vor face ravagii, spun meteorologii
VIDEO – Pacientă suspectă de coronavirus la Iași. Echipa de specialiști o scapă de pe targă

Sute de zboruri anulate în Europa din cauza furtunilor