Londra și sud-estul Angliei sunt amenințate din nou de o invazie a omizilor toxice, avertizează experții de mediu.
Larvele de molii de stejar sunt acoperite de fire de păr lung ce pot provoca iritații ale pielii și ochilor, erupții cutanate, dureri de gât și dificultăți de respirație, potrivit Comisiei pentru Silvicultură (FC) citată de The Independent.
Oamenii sunt avertizați să nu atingă aceste omizi, care se găsesc adesea la sfârșitul primăverii și la începutul verii pe stejari și în jurul acestora.
Omizile cu fire de păr foarte lungi conțin o proteină numită thaumetopoein ce provoacă probleme de sănătate.
Comisia pentru Silvicultură a cerut, de asemenea, oamenilor să nu atingă cuiburile de omizi, care sunt realizate din țesături albe și mătase și pot fi adesea observate pe trunchiuri și ramuri de stejari.
Un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Mediu și Afaceri Rurale (DEFRA) a declarat pentru The Independent: „Comisia pentru Silvicultură are un program de control pentru a preveni răspândirea. Acesta implică îndrumarea, supravegherea, tratamentul și cercetarea”.
În luna aprilie au fost identificate mai mult de 600 de locații pentru tratament, fiecare dintre acestea putând include unul sau mai mulți copaci.
Descoperite pentru prima data în vestul Londrei, în 2005, se crede ca focarele ar fi inceput după ce unii stejari tineri importați din Europa aveau deja ouă pe ei.
Aceste omizi sunt originare din sudul Europei, unde prădătorii și mediul au ținut sub control populația.
Ministerul Mediului dă câteva sfaturi cu privire la ce trebuie făcut pentru a rămâne în siguranță: „Nu ridicați o omidă și nu mutați un cuib. Nu lăsați copiii sau animalele să atingă sau să se apropie de cuiburi sau omizi sau să încercați să le îndepărtați singuri. Dacă observați una anunțați Comisia pentru Silvicultură”.
Sfatul este ca oamenii să consulte un medic sau un veterinar dacă o persoană sau un animal are o reacție alergică sau a fost grav afectată de contactul cu larvele. Farmacistul poate oferi ajutor pentru iritarea pielii sau a ochilor.
O hartă a zonelor afectate, împreună cu informații și sfaturi suplimentare, sunt disponibile pe site-ul Comisiei pentru Silvicultură.
Invazie de păianjeni gigant în Marea Britanie. Pot supraviețui luni de zile fără mâncare și apă