in

Izolarea în case ar putea salva demografia. Creşte natalitatea după pandemie?

Între atâtea vești proaste, s-ar putea strecura și una bună, cu efect peste nouă luni. Izolarea ar putea motiva cuplurile să ia mai repede decizia de a face un copil, astfel creşte natalitatea!
Odată cu măsurile de izolare luate în întreaga lume pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, multe cupluri se trezesc că stau sub același acoperiș mai mult decât oricând și mai aproape ca niciodată. O ocazie care nu i-a scăpat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, fost actor de comedie, care, atunci când și-a rugat concetățenii să stea acasă, le-a spus să profite de intimitatea forțată ca să contribuie la salvarea demografiei în scădere a țării.

“Baby boom” peste nouă luni

Ideea că lumea ar putea asista peste nouă luni la un „baby boom”, adică la o creștere bruscă a natalității, nu este chiar lipsită de sens. Se întâmplă adesea după dezastre, în special dacă oamenilor li se cere să stea la adăpost. Vremea extremă este cel mai bun exemplu: creșteri ale natalității au fost constatate după uraganul Sandy (2013), după furtunile din statul New York din 2015, după uraganele Harvey, Irma și Maria din 2017.
Însă după alte catastrofe – cum ar fi foametea, cutremurele, tsunami – ratele natalității tind totuși să scadă după nouă luni. Interesant este că își revin la scurt timp după aceea. Epidemiile par să aibă același efect.

După epidemia de SARS din 2002-2003, s-a constatat o scădere a natalității după nouă luni în Hong Kong, dar apoi, în următorii doi ani, curba natalității a cunoscut o ascensiune pronunțată. La fel, epidemia de Ebola din 2016 a fost urmată de o creștere a natalității în rândul națiunilor din Africa de Vest la un interval de circa 18 luni, scrie The Economist.

Ce spun studiile

Dar dacă 30% din populație este infectată, iar mortalitatea ajunge la 3,5%, scenariu indică vești nu tocmai bune. În următoarele nouă luni, numărul de nașteri se injumataeste, dar crește apoi cu până la 60% după un an și jumătate – doi ani de la debutul pandemiei.
Deocamdată, lucrurile par să stea bine în industria accesoriilor sexuale. În plină prăbușire economică, firmele din domeniu se confruntă cu o creștere a cererii, datorată, în bună parte, regulilor prin care oamenilor li se cere să stea în casă.

Producătorii de prezervative au raportat, de asemenea, vânzări în creștere, dar s-ar putea confrunta cu o criză, pe măsură ce guvernele închid fabricile. Concluzia? Cuplurile aflate în autoizolare par să fi descoperit că sexul ajută la alungarea plictiselii, dar se feresc, totuși, de a face copii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]


Marea Britanie: Fiica unui ministru primește „permisiune specială” pentru a fi testată pentru COVID – 19. Rezultatul: negativ!

Fermierii britanici vor lucrători români. Ambasadorul României la Londra: „Nu încurajăm mișcarea oamenilor”