Un cetățean român care a comis mai multe infracțiuni pe teritoriul Marii Britanii nu poate fi extrăda t din cauză că este protejat de legislația UE, scrie The Telegraph.
Denis Viscu, în vârstă de 20 de ani, a sosit în Marea Britanie în 2007, împreună cu familia, iar între iulie 2014 și martie 2017 a primit 14 condamnări pentru 20 de infracțiuni, inclusiv jaf și posesie de arme albe.
Atunci când Ministerul de Interne a încercat să îl extrădeze, acțiunea a fost blocată de instanță care a afirmat că, în conformitate cu legislația UE, el are dreptul la o protecție sporită în temeiul Directivei cetățenilor UE, trăind în Marea Britanie mai mult de cinci ani.
Între timp, Viscu a fost condamnat pentru alte patru infracțiuni, inclusiv posesia unei arme albe într-un loc public, spargeri și posesia de droguri din clasa A și condamnat la 4 ani și jumătate de detenție.
În septembrie 2017, Ministerul de Interne a încercat să îl deporteze pe Viscu pe motiv că era un “infractor persistent”.
Deși Viscu locuise în Regatul Unit începând cu 2007, el nu avea dreptul la o protecție sporită în temeiul legislației UE, deoarece timpul petrecut în custodie „a întrerupt continuitatea șederii legale”, au motivat procurorii.
Dar un judecător a afirmat că, din moment ce Viscu era un minor, el nu putea fi condamnat la închisoare și astfel că reședința sa în Regatul Unit a fost „continuă și neîntreruptă”, beneficiind de protecția specială a legii europene.
În conformitate cu capitolul IV din Directiva cetățenilor UE, „cetățenii Uniunii care au avut reședința legală pe o perioadă continuă de cinci ani în statul membru gazdă au dreptul de ședere permanentă acolo”.
Un stat membru poate extrăda un rezident UE numai în cazul în care are motive temeinice să creadă că prezența acestuia prezintă un risc pentru public.
Cu toate acestea, UE arată că „condamnările penale anterioare nu constituie, în sine, un motiv pentru a refuza unui cetățean al UE dreptul de ședere”.