in

Londra: Românii care au furat cărți de peste 2,5 milioane de lire sterline și-au aflat sentința

Românii care au furat cărți de 3,3 milioane de lire sterline și-au aflat sentința

După trei ani de anchetă și un furt inspirat parcă din filmele de acțiune, cazul furtului celor 200 de cărți din Londra, în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline a ajuns al final

Liderii grupării infracționale care au furat cărțile, acțiune numită de presa din Marea Britanie „Misiune Imposibilă”, au fost condamnați, în total la peste 23 de ani de închisoare.

Gavril Popinciuc, în vârstă de 45 de ani, și Cristian Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, sunt cei care au planificat raidurile care presupuneau tăierea găurilor în acoperișurile și luminatoarele din depozite, de unde au coborât în rapel pentru a evita senzorii care ar fi declanșat alarme.

Cel mai important furt a fost în 2017 când au fost furate cărți rare, „de neînlocuit”, în valoare de peste 2 milioane de lire sterline, dintr-un depozit din vestul Londrei.

Șapte inculpați au fost primii dintre cei 12 bărbați care au fost condamnați la Kingston Crown Court din vestul Londrei, după ce au pledat vinovați pentru conspirație pentru comiterea spargerilor, conspirație pentru tăinuire și transfer de bunuri criminale.

Printre cele 170 de volume găsite îngropate sub o casă din România, erau cărți de Sir Isaac Newton și Galileo, scrie Daily Mail.

Înainte de a pronunța condamnarea, judecătorul Jonathan Davies a declarat instanței că infractorii fac parte dintr-o „rețea penală” care a condus o serie de „infracțiuni grave, profesionale, originari din România”.

Cărți vechi, furate din Marea Britanie, descoperite în România. Valoarea lor depășește 2,5 milioane de lire sterline

Judecătorul a spus că „fiecare și-a jucat rolul” și „și-a asumat riscuri cu ochii deschiși” din cauza recompensei financiare.

El a adăugat: „Fiecare dintre spargeri a fost o operațiune atent planificată, efectuată cu abilitatea unei misiuni imposibile”.

Judecătorul le-a respins infractorilor pledoariile pentru sentințe mai blânde.

Doisprezece raiduri „de mare valoare și bine planificate” au fost comise de rețeaua românilor în Marea Britanie, între decembrie 2016 și aprilie 2019, majoritatea vizând spații cu sute de articole scumpe și portabile, cum ar fi smartphone-uri, tablete și laptopuri.

Cea mai lungă pedeapsă, de cinci ani și nouă luni, a fost primită de Popinciuc, 45 de ani, care avea un „rol de supraveghere și control” în bandă.

Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, „prezent la locul spargerilor” și cu un „rol principal” în rețea, a fost condamnat la cinci ani și o lună.

Fratele său mai mic, Ilie Ungureanu, în vârstă de 37 de ani, care supraveghea transportul cărților în afara Regatului Unit, a fost închis pentru trei ani și nouă luni.

Victor Opariuc, în vârstă de 29 de ani, unul dintre cei care au coborât în ​​depozit, a fost condamnat la trei ani și șapte luni.

Narcis Popescu, în vârstă de 34 de ani, care a închiriat o casă în Balham, sudul Londrei, unde erau depozitate cărțile, a fost închis pentru patru ani și două luni.

De asemenea, au fost condamnați Marian Albu, 41 de ani, din Harrow, vestul Londrei, și Traian Mihulca, 32 de ani, cărora li s-au dat câte patru ani.

Alte unsprezece raiduri, inclusiv mai multe folosind aceeași metodă de descărcare prin acoperiș, au fost efectuate de către grup, valoarea mărfurilor furate în acele spargeri fiind estimată de Scotland Yard la aproximativ 2 milioane de lire sterline.

Într-un raid asupra unui depozit din Reading, în martie 2017, au fost furate aproximativ 500 de computere MacBook, 520 de iPhone, 240 de tablete Samsung și 400 de iPad-uri, valoarea mărfii fiind estimată la 340.000 de lire sterline.Șofer român de TIR încerca să scoată imigranți ilegali din Marea Britanie

Șofer român de TIR încerca să scoată imigranți ilegali din Marea Britanie

Cercetătorii britanici avertizează: „Viața nu va reveni la normal prea curând”

Cercetătorii britanici avertizează: „Viața nu va reveni la normal prea curând”