Infracțiunile de sclavie modernă au forme variate, dintre care multe funcționează deschis, în locuri publice. Oricine poate deveni victimă a acestor infracțiuni, se arată într-un comunicat al organizației Crimestoppers.
Sclavia modernă afectează în mod predominant persoanele vulnerabile și populațiile de imigranți. De asemenea, se arată în comunicat, 20% dintre victimele sclaviei moderne din Marea Britanie provin din România, potrivit unui studiu al GLAA (Gangmasters and Authority for Abuse Labor Force) care se referă la perioada la 1 ianuarie 2014 – 01 iulie 2016.
Industriile afectate de această problemă gravă sunt agricultura, spălătoriile auto, construcțiile, marina, saloanele pentru unghii, restaurantele și fast-food-urile.
Există numeroase semne comune ale sclaviei pe care victimele abuzului le împărtășesc și acestea sunt cele pe care Crimestoppers și GLAA le promovează în încercarea de a sublinia această problemă și de a-i încuraja pe oameni să raporteze astfel de infracțiuni.
Semnele pe care oricine le poate observa și care pot conduce la suspiciuni de sclavie modernă sunt:
- semne de rănire, abuz și malnutriție
- aspect neîngrijit, adesea în aceeași îmbrăcăminte și o igienă precară
- se află sub controlul și sub influența altora
- trăiește în locuri înghesuite, murdare și supraaglomerate
- nu are acces sau control asupra pașaportului sau documentelor de identitate
- este speriat, evită contactul cu ochii, pare neîncrezător
- pleacă de acasă foarte devreme și / sau se întoarce noaptea târziu, în mod regulat
- poate să aibă îmbrăcăminte necorespunzătoare pentru munca pe care o efectuează și / sau lipsa echipamentului de siguranță
- poate fi izolat de comunitatea locală și de familia sa.
Statisticile Crimestoppers arată o creștere cu 126% a informațiilor primite cu privire la sclavia modernă în ultimele șase luni, comparativ cu aceeași perioadă anterioară. Această creștere generală a cifrelor cu privire la sclavie la nivel național reflectă motivele pentru care GLAA a primit recent o competență mai largă și puteri sporite pentru a aborda exploatarea muncii în întreaga economie, introducând capacitatea de a căuta și de a capta dovezi și de a investiga sclavia modernă în cazul în care se referă la abuzul de forță de muncă și alte infracțiuni.
Emily Van der Lely, șef al departamentului Sclavie de la Crimestoppers, a declarat: „Este îngrozitor să auzim că sclavia este chiar o problemă a zilelor noastre, dar vrem sa încurajăm victimele și să le anunțăm că este o problemă care este luată extrem de serios și o facem clar pentru făptuitori că vor fi găsiți și urmăriți penal.
„Prin lansarea acestei campanii, vom educa publicul cu privire la semnele ce pot fi observate imediat și vom informa oamenii că pot lua măsuri împotriva acestei infracțiuni teribile, fără a dezvălui identitatea. Nu va trebui niciodată să dea o declarație poliției sau să se adreseze instanței. Nimeni nu va ști vreodată de unde provin informațiile”.
Paul Broadbent, directorul executiv al GLAA, a declarat: „Oamenii trebuie să înțeleagă și să fie conștienți de faptul că sclavia modernă are loc chiar acum, în interiorul și în jurul comunităților în care trăiesc.”
„Exploatarea cuiva pentru munca sa, forțându-l să lucreze, folosindu-i pe oameni ca pe niște mărfuri – aceste practici sunt înfricoșătoare și avem nevoie de ajutorul cetățenilor pentru le pune capăt. Suportul Crimestoppers va fi neprețuit pentru a oferi oamenilor încrederea în a-și raporta îngrijorările”.
Suspiciunile de sclavie pot fi raportate la numărul de telefon 07 0800 555 111, linie deschisă 24 de ore, unde oamenii pot suna pentru a transmite anonim informația despre infracțiuni. De asemenea, pot utiliza formularul de informare prin intermediul site-ului www.crimestoppers-uk.org.
Aproximativ 11 persoane sunt arestate și acuzate zilnic ca urmare a informațiilor oferite de Crimestoppers.
De la înființarea Crimestoppers, în 1988, au fost primite peste 1,6 milioane de informații care au condus la peste 134.000 de arestări și acuzații. Au fost recuperate mărfuri în valoare de peste 132 milioane de lire sterline și au fost confiscate medicamente în valoare de peste 325 milioane de lire sterline.
În 2005, Crimestoppers a lansat pe site-ul „The Most Wanted” din Marea Britanie, care permite publicului să vizualizeze imagini ale infractorilor și să transmită informații vitale despre locul unde se află. Pagina a avut un succes deosebit, cu peste 3.800 de arestări până în prezent.
Români ținuți în condiții de sclavie. „Nu ai ce să mănânci? Mănâncă pietre”
Sclavie la Berevoiești: Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu
Îngrijorător! Românii, cele mai multe cazuri de sclavie modernă și prostituție din Europa