Ministrul de Interne, Priti Patel publică noi măsuri mult mai dure care vor interzice intrarea infractorilor din UE în Marea Britanie, de la 1 ianuarie și vor elimina imigranții fără adăpost.
Măsurile se vor baza parțial pe faptul că Marea Britanie va păstra accesul la bazele de date penale europene, încă nu s-a ajuns însă la un acord asupra acestei chestiuni.
Potrivit regulilor UE, Marea Britanie poate împiedica intrarea infractorilor din țările europene numai dacă prezintă o amenințare gravă și actuală, scrie Daily Mail.
Noile măsuri vor depăși acest obstacol. Astfel, Ministerul de Interne va putea împiedica intrarea oricărei persoane condamnate la 12 luni sau mai mult de închisoare.
Măsurile, au fost introduse în Parlament pe 22 octombrie, nu se aplică celor patru milioane de cetățeni europeni care s-au înregistrat în cadrul sistemului de rezidență din Marea Britanie. Aceștia vor putea intra și ieși fără niciun fel de problemă.
În plus, reglementările vor permite Ministerului de Interne să expulzeze cetățenii UE care dorm pe stradă și care refuză ajutorul statului sau care comit infracțiuni precum cerșetoria.
Acest lucru înseamnă că Ministerul de Interne va avea noi competențe cu privire la cetățenii UE care ridică adevărate „orașe de corturi” în Park Lane, în centrul Londrei și în alte locuri din întreaga țară.
Noile norme vor fi folosite „foarte ușor și doar ca ultimă soluție” împotriva cetățenilor străini fără adăpost care au un comportament antisocial sau fac infracțiuni de nivel scăzut care ar putea să nu îndeplinească criteriile normale pentru deportare în acest moment.
Ministrul de Interne Priti Patel a spus: „De prea mult timp, normele UE ne-au obligat să permitem infractorilor străini periculoși, care abuzează de valorile noastre și ne amenință modul de viață, să stea pe străzile noastre. Marea Britanie va fi mai sigură datorită controalelor la frontieră mai ferme și mai echitabile, în care infractorii străini, indiferent de naționalitate, vor fi supuși acelorași reguli.”
Potrivit noilor măsuri, străinilor condamnați la mai mult de un an de închisoare li se va interzice intrarea în Marea Britanie, în comparație cu normele actuale ale UE, care stabilesc o limită a unei perioade recente cu închisoarea de peste patru ani.
Ministrul de interne va putea, de asemenea, să refuze intrarea infractorilor străini condamnați la mai puțin de un an de închisoare, de la caz la caz.
De asemenea, infractorii care nu au primit o pedeapsă cu închisoarea ar putea fi interzise și dacă, de exemplu, sunt recidiviști; riscă să provoace „vătămări grave”, cum ar fi infractorii sexuali; sau prezența lor „nu favorizează binele public”.
În prezent, normele UE arată că infractorii pot fi interziși doar dacă prezintă o „amenințare autentică, prezentă și suficient de gravă ce afectează unul dintre interesele fundamentale ale societății”, ceea ce înseamnă că infracțiunile mai vechi nu pot fi luate în considerare.
Spre exemplu, unui cetățean UE condamnat pentru viol în urmă cu zece ani nu i se poate refuza în prezent intrarea în Marea Britanie dacă nu a recidivat de atunci. Conform noilor reguli, violatorului i s-ar putea interzice să intre Marea Britanie.
Ministerul de Interne va putea lua în considerare toate infracțiunile, indiferent dacă au fost comise în Marea Britanie sau peste hotare. De asemenea, oricui este implicat în căsătorii false i se va refuza intrarea.
Cu toate acestea, oficialii au recunoscut că vor exista „unele excepții limitate”.
De exemplu, un cetățean UE ar putea prezenta o cerere în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului, amânând eventual deportarea.
Cetățenii UE care locuiesc deja în Marea Britanie și sunt rezidenți în cadrul schemei UE nu vor fi afectați de noile măsuri, inclusiv cei fără adăpost.
Cu toate acestea, dacă, de la 1 ianuarie, cei în cauză comit o infracțiune care duce la o pedeapsă cu închisoarea de un an sau mai mult, statutul lor poate fi revocat.
Dacă Marea Britanie pierde accesul la bazele de date europene de cazier judiciar, noile măsuri vor fi dificil de aplicat, din cauză că identificarea infractorilor care ajung la frontiera britanică va fi greu de realizat.
O sursă din minister a declarat că există încrederea că se vor putea folosi alte baze de date, precum cele administrate de Interpol.