in

Marea Britanie. Mașinile fără cheie nu mai sunt asigurate din cauza creșterii furturilor

Modelele de Range Rover, BMW și Mercedes sunt pe lista neagră de asigurători din cauza creșterii furturilor.

Vehiculele cele mai susceptibile de a fi interzise de unii asigurători sunt cele cu sisteme de intrare fără cheie în orașe precum Londra, unde furturile au crescut cu peste 200% în cinci ani, dar și în Manchester, Birmingham și Nottingham, unde furturile auto s-au dublat.

Astfel, o companie de asigurare a încetat să mai ofere acoperire pentru anumite modele mai noi de Range Rover. Alți asigurători evită să mai asigure împotriva furturilor BMW X5s și unele modele Mercedes Benz din clasa C și E. Pe piață, SUV-urile de lux devin din ce în ce mai greu sau foarte scump de acoperit, scrie România Liberă.

Mașinile fără cheie utilizează o telecomandă sau o cheie care conține un transmițător. Când acestea se află la mică distanță de mașină, vehiculul se deblochează automat și, odată ajuns în mașină, șoferii trebuie doar să apese un buton pentru a porni motorul.

Hoții folosesc ceea ce se numește o cutie de releu, disponibilă pe rețeaua dark web, pentru a extinde gama telecomenzii. Plasează dispozitivul în fața ușii proprietarului, iar acesta va primi un semnal de pe o telecomandă păstrată în interior.

Fiți cu ochii pe mașinile voastre! Poliția Metropolitană a dezvăluit zonele unde au loc cele mai multe furturi auto din Londra


Dispozitivul intensifică apoi semnalul de la cheie, astfel încât acesta să ajungă la mașină, care deblochează ușile. Aceeași tehnologie păcălește mașina, iar infractorii pot apăsa butonul de pornire și pot pleca la volanul autoturismului.

Potrivit unui asigurător, mărci precum Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes, Porsche și Tesla sunt din ce în ce mai afectate de acest lucru și reprezintă aproape jumătate din toate daunele sale de furt. Acest lucru nu se datorează faptului că astfel de mașini au o tehnologie mai slabă fără cheie decât alte vehicule, ci pentru că valorează mai mult și sunt mai atractive pentru hoți. Există o piață puternică de revânzare a mașinilor de lux din întreaga lume, în special în Africa și Asia de Sud.

Unii producători au făcut demersuri pentru a stopa furturile fără cheie. Ford a introdus un „mod de așteptare” pentru cheile utilizate pe noile sale modele Puma, Kuga, Fiesta și Focus ca standard, iar clienții cu modele anterioare pot plăti pentru ca modelul de securitate să fie actualizat. Aceste noi ”fob-uri” (chei eletronice) detectează când au staționat mai mult de 40 de secunde și opresc transmiterea unui semnal. Aceasta înseamnă că nu răspund la hackingul cutiei de releu sau la alte echipamente de specialitate.
24 de ore de violență extremă în Londra. Bărbat ucis în fața copilului său, în Willesden. Elevi înjunghiați, împușcături în Dagenham

Marea Britanie: Români exploatați de alți români. Amenințați că le vor fi răpiți copiii