Menu

Marea Britanie, principala destinație a românilor care vor să emigreze. Majoritatea celor care vor să plece din țară sunt tineri



Aproximativ 95% dintre românii care locuiesc în zonele urbane cunosc cel puțin o persoană care s-a mutat într-o altă țară, temporar sau permanent, arată un studiu realizat de iSense Solutions. În plus, 21% dintre ei intenționează să emigreze și în următorii doi ani, cei mai mulți fiind tineri.

Majoritatea românilor (63%) au prieteni în străinătate, 54% au cunoștințe care trăiesc într-o altă țară, 53% au rude în străinătate, 30% colegi de muncă și 13% copii care trăiesc într-o altă țară.

Principalele țări în care românii au prieteni, cunoștințe sau rude sunt Marea Britanie (59%), Italia (55%), Germania (47%), Spania (46%) și Franța sau Statele Unite (30%).

Studiul a arătat, de asemenea, că majoritatea celor care se gândesc la emigrare sunt tineri. 37% dintre românii cu vârste între 18-23 ani și 27% dintre cei cu vârste cuprinse între 24-38 ani (față de 21% din total) intenționează să se stabilească temporar sau permanent în străinătate în următoarele 24 de luni.

Dintre cei care intenționează să emigreze, 52% au spus că nu au încă planuri, 42% au găsit deja un loc de muncă într-o altă țară, iar 12% vor continua studiile în străinătate.

Cei mai mulți români doresc să emigreze în Regatul Unit (34%), Germania (15%), Franța (14%), Italia (14%) și Statele Unite (13%). Restul de 52% au spus că vor face acest lucru în următoarele 13 până la 24 de luni.

Vestea bună ar fi că numai 4% dintre cei care intenționează să emigreze au spus că nu intenționează să se întoarcă în România. Cei mai mulți (47%) sunt încă indeciși, în timp ce 42% doresc să se întoarcă în România în mai puțin de 5 ani.

Principalele motive pentru care românii doresc să emigreze sunt dorința de a câștiga mai mulți bani (37%) și climatul politic al României (37%), urmate îndeaproape de climatul economic (36%), de sistemul medical (32%) și de faptul că țările în care doresc să se miște sunt mai civilizate decât România (30%).

Studiul a fost efectuat online pe un eșantion de 500 de respondenți din zonele urbane.

Potrivit datelor furnizate de Monitorul Social al Fundației Friedrich Ebert, aproximativ 2,58 milioane de români, reprezentând aproape 12% din populația totală a țării, au trăit în străinătate mai mult de un an.

80% dintre studenţii şi doctorii din țară vor să emigreze. „Respectul pentru meseria asta în România este egal cu zero”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version