Medic român din Marea Britanie: „Sunt pacienți care pledează anti-vaccinare și apoi mor”

Medic român din Marea Britanie: „Sunt pacienți care pledează anti-vaccinare și apoi mor”

Numărul oamenilor care sunt împotriva vaccinului în UK este mult mai redus decât în România, explică un medic român din Marea Britanie.

Mihai Papagheorghe lucrează într-un spital din Birmingham și tratează inclusiv pacienți cu COVID.

El a declarat pentru Gândul că vaccinarea din Marea Britanie a prevenit aproape 128.000 de decese, 265.000 de spitalizări și peste 24 de milioane de infectări.

„Lucrurile în UK arată mult mai bine comparativ cu România, din punct de vedere spitalicesc. Ultima statistică pe care am văzut-o arată că 13% dintre pacienții cu COVID-19 sunt la ATI, dintre care 92% sunt nevaccinați. Deci un număr destul de scăzut”, spune medicul român.

Regatul Unit este în topul cu cele mai vaccinate țări din lume

Mihai Papagheorghe a plecat din România la scurt după ce și-a dat licența la Facultatea de Medicină Carol Davila, din București. Este medic rezident de aproape trei ani în Marea Britanie. Inițial, a lucrat pe o secție de terapie intensivă și a îngrijit pacienți cu COVID-19, iar acum lucrează la secția de cardiologie. Regatul Unit este în topul cu cele mai vaccinate țări din lume

Medic român în Anglia: „Un om nu este sigur că iese viu dintr-un spital din România“

Regatul Unit este în topul cu cele mai vaccinate țări din lume, mai bine de 82 la sută din fiind vaccinată cu schema completă. Medicul Papagheorghe spune că acest lucru se datorează și fuziunii dintre autoritățile britanice și mass-media. Ambele au avut reacții foarte rapide asupra campaniilor de dezinformare, iar argumentele au fost mereu pe baza datelor științifice.

„În Marea Britanie s-a început destul de devreme vaccinarea, comparativ cu restul Uniunii Europene. Aici s-a folosit o strategie mai diferită. Autoritățile au vrut să vaccineze cât mai multă lume cu prima doză, urmând ca apoi să vaccineze și cu doua a doua. Diferențelele mari dintre UK și România au fost și pe partea de răspuns guvernamental în mass-media. A fost un asalt cu știri pentru susținerea campaniei de vaccinare și mesaje pro-vaccinare. Peste tot în oraș erau afișe despre cum să te protejezi”, spune medicul rezident.

Medicii din România nu știu să interpreteze un studiu medical

În opinia sa, în România nu au existat canele de comunicare oficiale eficiente. „Acest lucru lasă un vid umplut cu teorii ale conspirației, cu pseudoștiință. Un segment al populației neavând acces la alte lucruri, răspunde la genul acesta de abordări decât la adevăruri științifice”, explică medicul.

El spune că una dintre justificările colegilor români care refuză vaccinare este faptul că, în facultate, aceștia nu sunt învățați cum să interpreteze un studiu medical.

„Dacă citești un articol legat de efectele adverse ale unuia dintre vaccinuri, vezi printre acestea și durerea la locul injectării. Dacă stai puțin și te gândești când te uiți care este efectul vaccinului, și anume să îți dea imunitate la virus și să îți scadă severitatea simptomelor, efectul advers ar fi că nu îți conferă lucrul acesta. Durerea la locul vaccinării este pentru că ți se bagă un ac în umăr. Un om neantrenat citește statistica asta și vede că, spre exemplu, 60% au reacțiile adverse. Oamenii se sperie pentru că nu sunt înzestrați și echipați cu abilitățile necesare”, mai spune medicul Papagheorghe.

„Ca medic ți se frânge inima că mor dintr-o prostie”

Un rol important în campania de vaccinare din UK l-au avut medicii de familie care au comunicat permanent cu pacienții.

„Pacienții primeau e-mailuri să se vaccineze, să-și programeze vaccinarea. Aici medicii de familie are cu totul altă funcție decât în România. Există o comunicare mult mai facilă între medic și pacient. Ei sunt învățați să comunice cu pacientului. Spre exemplu le amintesc când au o programare la o anumită specializare”, mai spune medicul rezident.

Și în Marea Britanie cei mai mulți dintre pacienții care ajung să fie spitalizați sunt dintre cei nevaccinați, spune medicul Papagheorghe.

„Acum câteva luni vedeam și aici presiunea la camera de gardă, la terapie intensivă. Însă a scăzut numărul acestor pacienți datorită vaccinării.  Aici însă relația medic pacient este altfel decât în România. Treaba noastră este să-i vindecăm, nu să-i întrebăm dacă regretă că nu s-au vaccinat. La fel ca în România sunt și în UK personalități pe social media care sunt profund anti-vaxx și acum ajung la terapie intensivă. Sunt pacienți care pledează profund anti-vaccinare și apoi mor. Ca medic ți se frânge inima că mor dintr-o prostie”, mai spune medicul.


Medic român din Marea Britanie: „Sunt pacienți care pledează anti-vaccinare și apoi mor”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 3.6]

noi restricții

50.000 de cazuri de COVID pe zi în Marea Britanie. Guvernul nu introduce restricții noi

brexit burger

Doi români din Nottingham au deschis „Brexit Burger”: „Nu cred că am supărat pe nimeni”