Ministrul Bogdan Stanoevici le-a propus românilor de pretutindeni, într-o postare pe Facebook, să se gândească pe perioada vacanţei laideea de a da câte un euro pe an în vederea înfiinţării unui fond de rezervă care să fie folosit pentru repatrierea decedaţilor sau pentru situaţii de urgenţă.
„Când s-a construit Atheneul Român, fiecare cetăţean a dat câte 1 Leu pentru finanţarea construcţiei. Şi astăzi avem o perlă arhitectonică de care suntem mândri. Dragii mei români de pretutindeni, vă dau o temă de gândire pe perioada vacanţei:dacă fiecare român din străinătate ar depune 1 Euro pe an (doar un an) într-un cont special, s-ar putea crea un fond de rezervă din care s-ar putea folosi diverse sume pentru plăţile necesare repatrierii decedaţilor sau pentru situaţii de urgenţă”, scrie pe Facebook ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici.
“Gândiţi-vă. Aştept cât mai multe păreri sau idei” a fost îndemnul ministrului.
În scurt timp, propunerea sa a devenit un subiect foarte discutat în special pe paginile facebook ale românilor din străinătate iar unele publicații au inițiat chiar tot felul de sondaje pe această temă.
Au fost destule reacții pozitive la propunerea ministrului dar poate chiar mai multe împotrivă. Ministrului Stanoevici i s-a reproșat că ideea e populistă și nu va putea fi pusă niciodată în aplicare, alții că face tot felul dejocuri politice murdare sau chiar căa început o campanie electorală.
”Am citit cu uimire postarea colegului Ministru Bogdan Stanoevici , prin care susține o propunere ” de 1euro depus intr-un fond de solidaritate din taxele consulare destinat pt repatrierea romanilor decedati in străinătate “, spunând ca i-a venit ideea din ” 1 leu pt atheneu “.
Va rog dle Ministru sa va reimprospatati memoria si daca tot doriți sa susțineți aceasta initiativa dând un aviz pozitiv , va reamintesc ca aceasta initiativa legislativă imi aparține fiind depusă de 2 luni la Parlament , semnată de f multi colegi deputati ca si co-inițiatori , la cererea colegilor din psd Italia ( Diaspora ) , aceasta initiativa pe care v-am prezentat-o in ultima sedinta “cu scântei “psd Diaspora in prezenta tuturor colegilor psd Diaspora si a colegului senator si presedinte interimar Mihnea Costoiu.
Asa ca va rog stimate coleg ministru sa prezentati realii inițiatori ( fara sa plagiati ) si daca vreți sa dați dovada de caramaderie sa dați aviz pozitiv in sept initiativei noastre . Multumesc . Dep Catalin Marian Radulescu”.
Contactat telefonic, ministrul Bogdan Stanoevici ne-a descris contextul în care a făcut acea propunere și a comentat reacțiile rezultate.
După mai puțin de o zi de la lansarea ideii pe facebook s-au stârnit foarte multe comentarii. Unii vă susțin, alții vă contestă, mulți se arată neîncrezători. Cum comentați toată această situație?
Consider că am făcut bine că am lansat public această propunere, am aflat destul de multe păreri. Una predomină chiar, aceea că ar fi indicat să nu fie desemnată o asociație care să strângă sau să administreze un asemenea fond. Se pare că multe asociații românești din străinătate nu mai au credibilitate, și iată, nu o spun eu, ci chiar românii de acolo. Până la urmă a fost un gând de-al meu, care discutat împreună cu voi, cu românii din străinăte, poate deveni util.
La ce v-ați gândit când ați postat propunerea?
Repet, am lansat un subiect care să fie discutat…dacă vor exista destul de mulți care vor considera că ideea este bună, vom încerca să găsim soluția cea mai bună pentru a o pune în practică, să fie totul clar și limpede. Eu cred și sper în continuare că nu suntem atât de rai, că putem găsi soluții singuri la problemele noastre. Hai să ne gândim și ce am putea face noi, nu să așteptăm să găsească alții soluții pentru noi. Mă deranjează când o idee, care poate deveni utilă, e confundată cu politica.
În ce context s-a născut propunerea? Chestiunea repatrierii morților a fost semnalată de nenumărate ori chiar și de când ați fost numit ministru. O știați cu siguranță.
În momentul în care am ajuns în Madrid împreună cu doamna ministru Rovana Plumb, unde am participat la o conferință pe tema ocupării forței de muncă, am auzit despre acel eveniment îngrozitor, acel incident care ne-a cutremurat pe toți, în care 8 cetățeni români au murit într-un accident de circulație. Ne-am deplasat urgent, direct acolo, la locul faptei, ca să ne întâlnim cu famiile celor de acolo, chiar dacă a trebuit să parcurgem 450 de km.
La începutul vizitei în Spania, miniștrii Rovana Plumb și Bogdan Stanoevici, împreună cu ambasadorul României în Spania, Ion Vâlcu, s-au deplasat în după amiaza zilei de 23 iulie la Alicante pentru a prezenta condoleanțe familiilor îndoliate ale celor 8 victime care și-au pierdut viața în tragicul accident rutier de pe autostrada A7 din sud-estul Spaniei. De asemenea, cei trei demnitari au avut o întrevedere cu autoritățile locale și regionale (delegatul Guvernului, reprezentanți ai Poliției Naționale, Gărzii Civile, Direcției de Trafic, Crucii Roșii și morgii) care au gestionat cazul respectiv. (Ambasada României la Madrid)
În acest context, dicutând cu familiile decedaților, cu românii care se aflau acolo, am înțeles că e necesar un asemenea fond. Din păcate dramele astea nu ne ocolesc, necazurile nu te anunță când vin. Acela a fost momentul în care mi-am pus întrebarea: ce înseamnă un euro, pus într-un cont de noi, toți cei care locuim sau trăim în afara țării. Ulterior, am considerat să public ideea mea. E adevărat că autoritățile spaniole au luat legătura cu societatea de asigurări, problema repatrierii s-a rezolvat, dar totul ar fi fost mult simplificat dacă ar fi existat un fond destinat pentru asemenea imprejurări.
Un fond doar pentru accidente rutiere?
Nu, nu…asistăm la multe accidente de acest timp, de accidente nu doar rutiere, ci și de muncă. Apoi, sunt toate zonele de conflict, în care cetățenii români sunt prinși. Exemple avem chiar în această perioadă, în Gaza, în Libia sau în Siria. Dar pentru a scoate oamenii din aceste zone există costuri foarte mari.
Zeci de români au murit electrocutați în Italia, pe când furau cupru.
Personal nu aș ajuta în asemenea cazuri. Decesul rezultă din fapte antisociale, imaginea comunității românești suferă de pe urma lor.
Ați văzut că au existat foarte mulți care au reacționat negativ. Unii v-au reproșat că e o propunere populistă, alții că faceți jocuri murdare, unii că sunteți trimis la vânătoare de voturi.
Pe mine cel mai mult mă miră reacțiile extrem de violente. În propunerea mea nu e nimic ascuns, nu vreau să creez neajunsuri, ci vreau să găsim soluții prin care să ajutăm pe cel de lângă noi. De câte ori trebuie să repet că nu sunt membru de partid, nu particip la campanii electorale. Vreau însă să am un dialog, chiar și într-un spațiu virtual, cu românii de pretutindeni. Ce e atât de rău în asta?
Deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu v-a acuzat de plagiat. Cică i-ați fi furat ideea. Dumnealui afirmă că a depus la Parlament un proiect în acest sens. Știați despre aceste lucruri?
Am citit pe facebook. Eu nu aveam cum să particip la o ședință PSD atâta timp cât eu nu sunt membru de partid. În plus, nu am văzut pe nicăieri publicată o asemenea propunere. Să mă ierte domnul deputat dar putem avea și sapte persoane aceeași idee.
N.R. Pe site-ul Camerei Deputaților există (citește BP508/2014) o ”Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art.8 din Legea nr.198/2008, privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.” dar textul cu propunerea legislativă nu poate fi accesat.
Andi Rădiu