Nicu Alifantis vs Mircea Badea. „Nu vă permit”. ”Schimbați canalul”. Cine urlă “F#t#-ți m#rții m#-tii de…”?

Polemici cu scântei între cântărețul Nicu Alifantis și realizatorul Tv Mircea Badea.

Nicu Alifantis i-a cerut vedetei TV să nu-i mai critice pe artiștii care se plâng că în perioada asta le-au scăzut veniturile.

„Domnule Mircea Badea. Mă adresez dumneavoastră cu apelativul „domnule”, din respect pentru părinții dumneavoastă pe care-i cunosc de foarte multă vreme și cărora le port o stimă deosebită.

De câtva timp asist la o serie de denigrări permanente pe care le aduceți breslei din care fac parte. Vă atrag atenția că sunt profund revoltat de această atitudine și vă somez să încetați și să vă cereți scuze public pentru modul absolut jignitor în care vă adresați artiștilor români.

Îmi amintesc de perioada în care erați adus, bănuiesc împotriva dorinței dumneavoastră, de doamna Badea la Teatrul Mic. Se pare că acest lucru n-a ajutat la nimic. Vă înțeleg frustrările. Ecuația matematică a vieții dumneavoastră se pare că n-a dat rezultatul corect. Asumați-vă acest lucru cu demnitate. Și nu uitați, prin această atitudine nu reușiți să faceți decât un mare deserviciu atât dumneavoastră cât și instituției pe care o reprezentați.

Disprețul pe care-l manifestați față de slujitorii artei românești este absolut dezgustător. „Nu dați doi bani pe artistul român”? Foarte bine, mutați canalul, nu mai intrați într-o sală de teatru sau una de concerte, dar nu ne mai jigniți. Suntem destul de puși la colțul indiferenței de mai marii puterii zilei. Artistul român nu „ghiorlăie”, domnule. Încearcă doar să existe, să se exprime și să se manifeste cum poate într-o țară tristă, sărăcită și aproape distrusă. Nu vă permit să ne mai jigniți, iar anii de muncă pe care-i port în spate îmi permit să vă cer imperativ acest lucru. Vă rog să mă ocoliți de azi înainte, domnule.”


Scrisoare deschisă.Domnule Mircea Badea. Mă adresez dumneavoastră cu apelativul „domnule”, din respect pentru părinții…

Posted by Nicu Alifantis on Sunday, May 10, 2020

Mircea Badea: „Schimbați canalul”

”Nu mi-a dat prin cap niciodata ca Nicu Alifantis, pe care il iubesc, face parte din aceeasi breasla cu Chirila sau cu Ristei sau cu orice alt produs popcorn. Domnul Alifantis imi spune ca am gresit si ca se incadrezeaza in aceeasi breasla cu artistii care au nickuri in loc de nume.

Inteleg ca am jignit artistii romani si ca trebuie sa imi cer scuze. Daca mi-o cere domnul Nicu Alifantis, e in regula: va cer scuze.

Mai inteleg ca sunt un ratat. E foarte posibil. Nici macar nu am pornirea de a incerca sa caut contra argumente.

Sunt si dezgustator. De asemenea posibil, dar puteti aplica aceeasi reteta pe care mi-o recomandati: schimbati canalul. E si foarte tarzie emisiunea mea. Ora respectiva ar putea fi folosita pentru creatie muzicala nu pentru nervi si resentimente.

Cu privire la ocolirea dumneavoastra, domnule Alifantis, lucrurile sunt rezolvate deja: “social distancing” e lege.

Cu stima si cu sincere urari de succes. Dumneavoastra si breslei din care va revendicati.”, scrie Mircea Badea.

Intervine Liviu Pleșoianu

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu intervine în schimbul de replici dintre Alifantis și Badea:

„Scrisoare deschisă despre dubla măsură a talentatului și arogantului domn Alifantis

Folosind un ton opărit, domnul Alifantis îl “somează” pe Mircea Badea și îi spune că “nu îi permite”. Dar problema trebuie pusă și așa: cine vă permite dumneavoastră, domnule Alifantis, să “nu permiteți”?

Dacă l-ați fi înjurat pe Badea, românește sau grecește, nu m-aș fi amestecat în treaba asta. Aveți libertatea, artistică sau birjărească, românească sau grecească, de a înjura cât poftiți.

Nu aveți însă libertatea de a “soma” pe cineva să TACĂ! Și asta pentru că – ar trebui s-o știți tocmai ca slujitor al Artei – libertatea dvs. se întinde doar până dă de epiderma libertății celuilalt!

Cum vă permiteți, domnule Alifantis, să somați alt om să nu mai spună ce gândește, ce simte? Oricât de mult v-ar deranja ceva sau cineva, oricâte prin scris sau chiar prin cânt i-ați reproșa, un singur lucru NU aveți voie să faceți, câtă vreme vă respectați pe dumneavoastră ca om: NU aveți dreptul de a “soma” pe cineva SĂ TACĂ, NU aveți dreptul de a-i spune cuiva că “nu-i permiteți” SĂ VORBEASCĂ!

Dincolo de talentul fără doar și poate uriaș, mai este vorba și despre spirit în Artă. Iar dacă spiritul acesta al Artei v-ar vizita mai des, atunci nici prin cap nu v-ar trece să “somați” pe cineva să nu mai spună ceva. LIBERTATEA de simțire, de gândire și de expresie este o valoare UMANĂ esențială, fără de care arta însăși nu-și mai află rost!

În plus, domnule Alifantis, încercați, pe cât posibil, să nu mai umblați cu ocaua artistică mica. Dubla măsură nu vă face cinste, nici ca om, nici ca artist, nici ca grec, nici ca român. Carevasăzică, Badea e “dezgustător” pentru că nu-i suportă pe anumiți “artiști”, dar dvs. sunteți minunat pentru că nu-l agreați pe Badea? Care e diferența, domnule Alifantis?

Mai mult… Vă declarați ultragiat că Mircea Badea nu îi consideră artiști pe unii care confundă arta cu flegma? Atunci, domnule Alifantis, vă întreb direct: dumneavoastră vi se pare “act artistic” faptul că un cântăreț zbiară în fața publicului “F#t#-ți m#rții m#-tii de…”? Dacă “DA”, atunci îmi cer scuze că v-am considerat vreodată, în adevăratul înțeles al cuvântului, ARTIST!

P.S. Dacă nu știți, domnule Alifantis, cine zbiară “F#t#-ți m#rții m#-tii de…” în fața publicului, mai informați-vă. Eu știu, Badea știe. Și tocmai pentru că știe, are tot dreptul să se declare DEZGUSTAT de astfel de “acte artistice”. Apropo… ca să nu vă mai spun eu că umblați cu ocaua artistică mică, aveți în intenție să folosiți același ton opărit și la adresa unor astfel de “artiști”? Sau sunt ok și vă identificați cu ei?

P.P.S. L-am urmărit pe Mircea Badea de zeci de ori vorbind, cu deferență, despre MARII ARTIȘTI ai acestei țări. Se pare că dvs. nu l-ați urmărit. În concluzie, când spuneți că Badea nu îi prețuiește, în general, pe artiști, nu faceți decât să emiteți o concluzie care nu provine din nicio premisă rațională și factuală”, scrie Pleșoianu pe Facebook.

Scrisoare deschisă despre dubla măsură a talentatului și arogantului domn AlifantisFolosind un ton opărit, domnul…

Posted by Liviu Plesoianu on Monday, May 11, 2020

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Boris Johnson anunță creșterea amenzilor pentru încălcarea restricțiilor. Cea mai mare sumă poate ajunge la 3200 de lire sterline

Stoke-on-Trent. Proaspăt căsătorit în România, revine în UK și violează o femeie. Român condamnat la 7 ani