Norvegia: partidul extremist din care făcea parte ucigașul în masă Anders Behring Breivik participă la guvernare

Criminalul de pe insula Utoya, Anders Behring Breivik, a fost membru al Partidului Progress, de extremă dreaptă, care este acum invitat să se alăture coaliței de centru-dreapta din Norvegia, pentru formarea următorului guvern.Formațiunea norvegiană anti-imigrație va intra în guvern, pentru prima oară, ca parte a coaliției formată de liderul conservator Erna Solberg, alături de creștin-democrați și liberali. Actualul premier de stânga, Jens Stoltenberg, a recunoscut, pe 9 septembrie, înfrângerea în alegerile parlamentare. De altfel, alianța partidelor de stânga nu a obținut decât 72 de locuri în viitorul parlament.

Coaliția de centru-dreapta a luat 96 de locuri, cu 11 mai multe decât necesarul pentru a forma o majoritate. Sondajele din ajunul alegerilor au anticipat faptul că Partidul Progress, condus de Siv Jensen, o admiratoare de 44 de ani al lui Margaret Thatcher, va câștiga 14% din voturi. O subestimare, având în vedere faptul că rezultatele arată un scor de 16,3%, ceea ce înseamnă 29 de locuri în legislativul norvegian.

Premierul Stoltenberg a câștigat admirația norvegienilor, după ce a reușit să unească țara, divizată în urma atacului lui Breivik, din 22 iulie 2011. Șaptezeci și șapte de oameni au fost uciși, iar alți 240 au fost răniți în atacul cu bombă din Oslo și în masacrul de pe insula Utoya. Printre victime au fost zeci de adolescente din rândurile Partidului Muncitoresc, aflate la tabăra de vară de pe Utoya. Breivik a fost condamnat anul trecut la închisoare pe viață.

Nigel Farage, UKIP: românii trăiesc precum animalele

Erna Solberg a declarat că este pregătită să formeze o coaliție cu Partidul Progress, în ciuda poziției acestuia în materie de imigrație. Întrebată despre prezența cerșetorilor romi de pe străzile din Oslo, Siv Jensen a răspuns: „Puneți-i  într-un autobuz și trimiteți-i înapoi în Balcani.”

Partidul Progress a cunoscut o scădere a popularității după masacrul lui Breivik, dar de atunci a atenuat retorica radicală anti-islamică și a încercat să se prezinte ca o formațiune pregătită pentru guvernare, scrie The Independent.

Bercow: est-europenii muncesc mai bine decât britanicii. Farage: „Bercow este o rușine!”

Supraviețuitorii de pe Utoya nu văd însă cu ochi buni intrarea Partidului Progress la guvernare. „Unele din figurile lor proeminente încă mai folosesc foarte puternic retorica anti-imigrație”, a declarat Vegard Groslie, de 29 de ani, martor la masacrul lui Breivik. Acest tip de retorică va crea un mediu mai ostil”, a adăugat el.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristina`s, locul unde steak-ul englezesc a întâlnit papanașii românești

Dezastru pe Arena Naţională. România – Turcia: 0-2