in

Noul ministru de Interne britanic, măsuri împotriva valului de violență: Puteți fi opriți și percheziționați fără motive rezonabile


De duminică, 11 august, mii de polițiști britanici vă pot opri pe stradă și vă pot percheziționa fără motive rezonabile.

Noul ministru de Interne britanic, Priti Patel, a împuternicit peste 8.000 de ofițeri de poliție cu puteri sporite, ca urmare a eforturilor guvernului de a contracara infracționalitatea violentă, se arată pe site-ul guvernului britanic.

Astfel, ministrul a dat dispoziție de folosire a Secțiunii 60 din Legea pentru justiție penală și ordine publică ce împuternicește ofițerii să oprească și să cerceteze pe oricine, într-o zonă desemnată, fără motive rezonabile, sub suspiciunea unor violențe iminente.

„Ne confruntăm cu o epidemie de infracționalitate cu cuțite și sunt hotărâtă să o opresc”, a declarat ministrul de Interne, Priti Patel.

„Șefii poliției au ordine clare – oprirea și căutarea sunt instrumente esențiale pentru combaterea flagelului violenței grave și păstrarea în siguranță a oamenilor”, a mai spus ea.

Anul trecut, au avut loc circa 7.000 de arestări pentru posesia de arme ofensive și 900 de arestări pentru arme de foc, toate în urma acțiunilor de opriri și percheziție.

„Autoritatea de a opri și a percheziționa oameni în circumstanțe adecvate este o putere necesară care permite polițiștilor să facă față violenței în comunitățile noastre și să împiedice oamenii să devină victime ale criminalității”, a declarat șeful departamentului pentru oprire și percheziție al Poliției Naționale, Adrian Hanstock.

Prevederile secțiunii 60 de a opri și de a percheziționa pe oricine, într-o zonă desemnată, pot fi extrem de eficiente, atunci când au existat incidente violente, iar șefii poliției cred că există un risc ridicat de violență suplimentară, se mai arată pe site-ul guvernamental.

Londra: 19 înjunghieri, împușcături și o femeie de 89 de ani violată și omorâtă, în ultimele șase zile
Româncă de 14 ani, însărcinată, înșela oamenii pe străzile din Nottingham

Organizatorul Tommy Tomescu despre mitingul diasporei: „Au fost aproximativ 60.000 – 85.000 de participanți”