Menu

Nu există o evidenţă a alegătorilor



Criticii proiectului votului prin corespondenţă vorbesc de condiţia Comisiei de la Veneţia (Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept – organ consultativ al Consiliului Europei), care prevede ca pentru votul prin poştă să existe listele cu alegători.

Deputatul Valeriu Zgonea, PSD, a declarat pentru Cotidianul: “În primul rând, pentru a vota prin corespondenţă trebuie să existe în prealabil, atât în ţară, cât şi în diaspora, câte un registru al alegătorului. În aceste registre trebuie să existe toate datele de identificare ale alegătorului. Este o cerinţă expresă a Comisiei de la Veneţia. Or, în acest moment nu există astfel de registre. Alegerile pot fi serios fraudate şi dacă nu există acest registru, dar în absenţa lui frauda poate avea proporţii uriaşe. Practic nu poţi veni cu o lege a votului prin corespondenţă în Parlament fără să existe aceste registre ale alegătorului.”

Şi Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a atras atenţia, pe blogul său, asupra acestui aspect. “A apărut un raport al Comisiei de la Veneţia privitor la votul în străinătate, despre care cei de la putere nu suflă o vorbă”, afirmă Adrian Năstase.

Preşedintele CN al PSD a menţionat că din raport se poate afla practica în materie la nivelul ţărilor membre ale Consiliului Europei, cine poate vota în străinătate, procedurile de înregistrare, argumentele în favoarea sau împotriva votului în străinătate, metodele de vot, posibilele restricţii. “Sunt analizate tipurile de alegeri (locale, parlamentare, prezidenţiale), dar şi modalităţile de vot în străinătate – la misiunile diplomatice, electronic sau prin corespondenţă. România este dată ca exemplu de ţară unde nu există, în prezent, cerinţa înregistrării înainte de vot”, a mai spus Adrian Năstase pe blogul personal.

“În concluzie, deşi consideră că trebuie o abordare pozitivă în legătură cu votul în străinătate, Comisia de la Veneţia pentru Democraţie prin Drept nu consideră că, la acest moment, principiile ansamblului electoral european ar necesita introducerea unui asemenea drept, ca element în sistemul drepturilor fundamentale”, mai spune Năstase.

UDMR se opune

Parlamentarii UDMR spun că nu vor vota în Parlament proiectul PDL privind votul prin corespondenţă. Argumentele UDMR-iştilor sunt suspiciunile de fraudare, dar şi costurile ridicate ale unei astfel de măsuri, în perioadă de criză. Decizia de a nu sprijini votul prin corespondenţă a fost deja discutată în grupurile parlamentare ale UDMR.

Vicepremierul Marko Bela a declarat,pentru Mediafax, că UDMR “are rezerve foarte serioase” faţă de propunerea PDL: “Avem reţineri foarte serioase faţă de ideea votului prin corespondenţă, pentru că există mai multe probleme de principiu: dacă cheltuielile n-ar fi prea mari pentru aşa ceva, dacă se poate asigura corectitudinea votului.

Deputatul UDMR Lakatos Petru spune că votul poştal este inoportun, având în vedere că de 20 de ani nu s-a rezolvat problema posibilelor fraude electorale. “La Interne ar trebui să rezolvăm problema, să nu existe nici urmă de fraudă, rezultatele să poată fi centralizate mai repede, ca într-o ţară europeană, şi nu să aşteptăm până procesele verbale ajung la Bucureşti”, a spus Lakatos pentru Ziare.com.

Ce spun analiştii

Mugur Ciuvică: “Supravieţuirea politică prin furt!”

Asumarea răspunderii guvernamentale pe votul prin corespondenţă este unica şansă a PDL să mai intre în Parlament şi să nu dispară de pe scena politicii româneşti, declară preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, pentru Inpolitics.

“Votul prin corespondenţă presupune mai mult decât legiferarea experimentului Paris care i-a adus o căruţă de voturi, câte unul la trei secunde, preşedintelui Traian Băsescu. Votul prin corespondenţă este unica soluţie pentru ca PDL să nu dispară. Este biletul pentru intrarea în Parlament. Acest tip de vot lasă posibilitatea celor care organizează alegerile să primească 1 million de voturi din diasporă, fără ca oamenii de acolo să afle vreodată că au votat la alegerile din 2012. Astfel, căpşunarul Gigel de la Madrid nu va afla niciodată că a votat cu PDL. Sistemul Paris îţi aducea cam 100.000 de voturi. Votul prin corespondenţă îţi aduce un milion”, conchide Mugur Ciuvică.

Dan Pavel: “PDL încearca spargerea USL”

Legiferarea votului prin corespondenţă certifică intenţia regimului Traian Băsescu de a fura voturi, afirmă analistul politic Dan Pavel, pentru Inpolitics, el fiind de părere că puterea încercă spargerea USL.

“Era previzibil că puterea va face totul pentru consfinţirea votului prin corespondenţă. Este o caracteristică esenţială în încercarea de a fura voturi. Este vorba despre o manieră experimentată la alegerile prezidenţiale, în ceea ce priveşte potenţarea diasporei, pe care actuala putere o legiferează acum. Totodată, este vorba despre un pragmatism la sensul negativ. Opoziţia nu scapă de ce se temea. Din 1996 până în prezent, cine a fost la putere a pierdut mereu alegerile. PDL vrea să fenteze această regularitate. De fapt, PDL încearcă spargerea USL. Se joacă în stil mare. Cine pierde, va pierde tot. PDL este în stare de orice în acest joc cu mize uriaşe”, susţine Dan Pavel. (R.Gheorghe)

Bogdan Teodorescu: “Proiectul fundamental al puterii”

Traian Băsescu şi PDL vor face presiuni masive pentru rapida asumare a responsabilităţii guvernamentale pe votul prin corespondenţă deoarece acesta este proiectul fundamental al puterii, afirmă analistul politic Bogdan Teodorescu, pentru Inpolitics.

“Urgentarea asumării răspunderii guvernamentale pe votul prin corespondenţă arată faptul că s-a ratat povestea cu împărţirea ţării în regiuni, fapt care ar fi permis PDL să îşi corecteze scorul electoral din interior. Votul prin corespondenţă are menirea de a aduce 1 milion de voturi pentru PDL, fapt explicat în trecut de ministrul Teodor Baconschi. Să fie clar: la o prezenţă la vot de vreo 8 milioane, 1 milion de voturi reprezintă aproximativ 12%, un procent care înseamnă foarte mult pentru un partid ca PDL. De fapt, votul prin corespondenţă a devenit proiectul fundamental al lui Traian Băsescu şi PDL. Sunt convins că se vor face mari presiuni pentru trecerea rapidă a acestei legi”, explică Bogdan Teodorescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version