in

O familie de români se teme să mai trăiască în Anglia. Au decis să plece acasă

Maria este de 10 ani în Marea Britanie, și-a cunoscut aici soțul, pe Adi, cu care a întemeiat o familie, și tot aici li s-au născut fetițele.

Oamenii spun că nu mai vor să trăiască într-o țară în care se simt din ce în ce mai nesiguri.

Totul a început la câteva luni după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, potrivit Reuters. Maria aștepta să vadă un doctor, la un spital din Londra, când o femeie în vârstă i-a spus că mai bine s-ar întoarce în țara ei.

Maria era însărcinată și aproape să nască, în ziua în care a auzit-o pe acea femeie spunându-i: „Ești o străină, locul tău nu e aici. Pleacă!”

Până în acel moment nu se confruntase vreodată cu un abuz direct asupra cetățeniei sale, în cei 10 ani petrecuți în Marea Britanie. A început să resimtă ostilitatea din timpul campaniei pentru Brexit, spune ea.

Femeia de 31 de ani a declarat că acum se pregătește să părăsească Marea Britanie, cu soțul și cu cei doi copii, speriată de atacurile de xenofobie. În plus, cheltuielile sunt deja foarte mari în Londra.

„După Brexit, am simțit toți, într-un mod evident, că nu suntem doriți aici”, a spus Maria. „Nu vreau ca fetele mele să crească în acest mediu”.

Ea își face griji și se teme că fetele ar putea fi agresate la școală. Anul trecut, bunicul ei venit în vizită din România și fiica sa de doi ani se jucau într-un parc, când o femeie a venit la ei și i-a acuzat că sunt hoți, a mai spus femeia.

Maria a venit în Marea Britanie în 2008, pentru a lucra într-o casă, ca îngrijitoare și spera să câștige suficient cât să își cumpere o mașină. Ea a vrut inițial să rămână un an, apoi l-a cunoscut pe Adi, soțul ei, și a decis să rămână alături de el.

Trăiesc într-o cameră din Londra, împreună cu cele două fetițe ale lor. Împart un pat mare, cu fiica lor mai mare, Elena, dar „e dificil, dacă una dintre fete plânge, îi trezește pe toți.”

Maria și Adi sunt deciși să plece din Anglia: „Brexit e o nebunie. Nu cred că aveau nevoie să iasă din UE. Noi am fost foarte afectați, e prea multă incertitudine, așa că ne întoarcem acasă”.
Lira sterlină, în cădere după ce Theresa May a cerut amânarea Brexit

,,Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele”: doi maeştri ai teatrului românesc revin la Londra