in

O oră petrecută în metroul londonez, mai periculoasă decât o zi întreagă petrecută în trafic

Nivelul de poluare din metroul londonez (London Underground) este atât de ridicat, încât o călătorie de o oră în subteran echivalează cu o întreagă zi petrecută în trafic, conform unei analize citată de Reuters.

În unele stații, aerul poate fi chiar și de cincizeci de ori mai murdar decât cel de la suprafață, poluarea fiind mai accentuată pe liniile aflate la adâncimile cele mai mari.

„Concentrațiile masive de PM (particule în suspensie) de pe peroanele liniilor metroului londonez sunt în general mult mai ridicate în comparație cu aerul ambiant”, se arată în raport, cu referire la concentrația de microparticule nocive din aer.

Aproape 9.500 de locuitori din Londra mor prematur în fiecare an ca urmare a unei expuneri pe termen lung la poluarea din atmosferă, a relevat un studiu publicat în 2015 de oameni de știință de la King’s College London.

Liniile metroului din Londra sunt cele mai vechi din lume, iar unele dintre ele, dar și 270 de stații datează din 1863, iar „tunelurile adânci și slab ventilate” constituie mare parte din acest sistem, menționează raportul.

Aerul atras în tuneluri se contaminează cu particule rezultate din uzura componentelor rețelei feroviare subterane, precum roțile sau frânele.

În stația aflată la adâncimea cea mai mare, Hampstead, media concentrațiilor de microparticule PM 2,5 – cele mai mici și totodată cele mai dăunătoare, deoarece pot ajunge în fluxul sanguin – a ajuns la 492 de-a lungul unei perioade de zece zile in 2018. Prin comparație, în zonele rurale din Scoția, media PM este de 3, iar pe o șosea aglomerată din Londra cifra ajunge la 16.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca nivelurile să nu depășească o medie zilnică de 25.

Raportul menționează că nu există suficiente informații pentru a evalua efectele expunerii călătorilor la poluarea din subteran, însă riscurile la adresa sănătății nu pot fi excluse.

„Ținând cont că există o dovadă solidă că atât expunerea pe termen scurt cât și cea pe termen lung la particule poluante din aer sunt dăunătoare pentru sănătate, este posibil să existe un risc pentru sănătate asociat expunerii la PM din metrou”, se precizează în document. Totuși, călătoria cu metroul nu ar prezenta un risc grav, au menționat autorii raportului.

Directorul de operațiuni al Transport for London, Peter McNaught, a declarat că această companie este angajată în menținerea celui mai curat aer posibil în metroul londonez. „Monitorizăm îndeaproape nivelurile de praf din rețeaua de metrou și, prin intermediul unei game largi de măsuri, asigurăm un nivel al particulelor în limitele impuse de agenția Health & Safety Executive”, a menționat acesta într-un comunicat.
VIDEO – Român arestat chiar în avionul care îl adusese la Londra

Româncă traficată în Regatul Unit și obligată să se prostitueze timp de 10 ANI