in

O româncă și partenerul ei, condamnați pentru abuzuri asupra unor muncitori româniO româncă și partenerul său au fost condamnați la 12 luni de închisoare cu suspendare pentru că au recrutat lucrători din Europa de Est fără a avea o autorizație în acest sens. De asemenea, instanța a dispus ca cei doi să nu mai aibă dreptul să recruteze lucrători.

Potrivit anchetatorilor, Sabina Găină, de 25 de ani și Badar Hayat, de 43 de ani,  au făcut o avere subînchiriindu-le case lucrătorilor recrutați pe Internet, cărora le promiteau, în schimbul unui comision, slujbe bine plătite la o brutărie și cazare de calitate.

Erau vizați cei lipsiți de posibilități și fără cunoștințe de engleză, a menționat Ian Waterfield, director de operațiuni la GLAA (Gangmasters and Labour Abuse Authority), echivalentul Inspecției Muncii din Marea Britanie, care s-a ocupat de caz.

În 2015 şi 2016, Găină și Hayat au călătorit în România și Republica Moldova, pentru a recruta mână de lucru, dar condițiile promise erau total diferite de cele reale.

Lucrătorii erau obligați să doarmă și câte 13 la un loc, pe saltele puse direct pe podea, în apartamente modeste din Leicester, în schimb cuplul a încasat profituri totale de 25.000 de lire.

Cei doi „i-au îndatorat pe chiriași și nu le-au lăsat altă opțiune decât să muncească pentru a-și achita datoria”, a spus Waterfield.

Marea Britanie a adoptat legi dure împotriva traficului de persoane în 2015, iar sentința anunțată vineri este prima de acest gen de la lansarea campaniei anti-sclavie.

Circa 136.000 de oameni se estimează că sunt victime ale sclaviei moderne în Regatul Unit, potrivit grupului australian pentru drepturile omului Walk Free Foundation.

Mulți dintre aceștia sunt imigranți atrași în Anglia cu promisiunea unei vieți mai bune care sunt apoi forțați să muncească în spălătorii, pe șantiere, în hoteluri, saloane de manichiură și cosmetică.

Patru români, arestați sub acuzația de sclavie modernă„Căpșunarii”, salvarea economiei românești. Banii românilor din străinătate, la concurenţă cu investiţiile străine

Asistent medical român, condamnat pentru agresiune sexuală și hărțuire. A fugit în România