Ce înseamnă România pentru cei plecați în străinătate? A încercat să afle acest lucru MKOR Consulting, printr-un studiu realizat între românii din 60 de țări.
Potrivit acestui studiu, citat de wall-street.ro, România este „acasă” pentru aproape un sfert dintre intervievați (23%), apoi pentru procente similare înseamnă Natură (23%) și Familie (21%). Urmează Tradițiile (14%), Copilăria (9%).
Pentru 9% România înseamnă mâncarea bună. Sarmalele, cozonacii, slănina şi roşiile cu gust apar des în gândurile celor care au ales sau au fost nevoiţi să trăiască departe de ţara lor, se spune în studiu.
Pentru foarte puțini (4%) România înseamnă Prieteni, pentru și mai puțini Spiritualitate (2%). În schimb 10% au SENTIMENTE NEGATIVE legate de România.
Iată câteva declarații adunate de studiu: „Munţii, marea, mâncarea bună, vinul nostru, muzica şi portul”, “Părinţi, bunici, prieteni, Biserica”, „Acasă, cel mai frumos loc”, „Corupţie, furturi de bani din instituţiile publice şi private, guvern incompetent cu miniştri nepregătiţi.”, „Ţară frumoasă, conducătorii sunt un blestem”.
Câți dintre românii plecați ar dori să se întoarcă? Cei mai mulţi, 38%, vor cu siguranță să revină în România. Alți 35% s-ar întoarce, dar sunt nehotârâţi (18% „poate” ar reveni, iar alţi 17% ”nu ştiu”). 18% au declarat că s-ar întoarce doar în vizită, iar 6% au răspuns sec „Nu”.
Cei plecaţi în ultimii 3 ani sunt şi cei mai dornici să se reîntoarcă în ţară (41% dintre ei).
Cei mai mulţi dintre cei care îşi doresc să se întoarcă în România, o fac pentru că acolo se simt ACASĂ (36%), pentru că îşi iubesc ţara (24% – procent extrem de mic), şi pentru că simt că aparţin acestor locuri (19%). 22% vor să se întoarcă la familii, 9% menționează „dorul generalizat de casă, prieteni şi ţară”.
Doar 8% dintre cei plecaţi vor să revină pentru a deschide o afacere.
Cei care nu vor să revină au motive la fel de întemeiate: 41% s-au integrat deja în ţara de adopţie, au case, familii. Majoritatea sunt români plecaţi de peste 5 ani din ţară. 39% din cei care nuvor să se întoarcă menționează lipsa unui viitor în România, 26% sunt nemulțumiți de direcţia în care merge ţara (13% de mediul politic, 13% de corupția genralizată).
Branduri românești
Românii din străinătate consumă cu plăcere produsele românești și sunt bucuroși când întâlnesc o marcă românească în ţările de adopţie, mai spune studiul. Mulți văd în aceste produse un motiv de mândrie: 61% dintre romanii aflaţi peste graniţe ar recomanda prietenilor lor mărcile de produse româneşti fără să stea pe gânduri.
În total peste 90% dintre românii plecaţi din ţară consumă produse româneşti, luate de la magazine cu specific românesc sau aduse direct de acasă. 14% comandă produsele românești online.
Cele mai vizibile mărci româneşti peste graniţele ţării sunt Dacia (Dacia Renault Group), Ciocolata ROM (Kandia Dulce), Pufuleţii Gusto (Pheonixy SRL), Gerovital (Farmec), Cotnari (Cotnari), Borsec (Romaqua Group), Timişoreana (Ursus Breweries), Pate Bucegi şi Salam de Sibiu (Scandia Food) şi Boromir (Boromir).
Studiul “Brandurile Ambasador ale României” a fost realizat de MKOR Consulting în perioada septembrie-noiembrie 2017, pe un eşantion de peste 1.100 respondenţi din diaspora românească din peste 60 de ţări din întreaga lume.