Sorin Cehan
România este pe locul doi în lume la emigrație, după Siria. Propoziția, în simplitatea ei, se încadrează între cele care îți îngheață judecata pentru o clipă.
Este vorba de un raport ONU, deja cunoscut, care estimează că numărul românilor care au plecat din țară din 2007 până în 2017 este de aproximativ 3,4 milioane de oameni. De când România a intrat în Uniunea Europeană, cea mai mare schimbare aceasta este: de țară. 17% din populație a plecat. Dacă îi luăm în calcul și pe cei plecați dinainte de 2007 – pentru că vizele pentru UE s-au eliminat în 2002 -, putem estima că cel puțin un sfert din populația României a plecat să trăiască în străinătate.
Raportul ONU nu este nou, a apărut anul trecut și s-a tot vorbit de el, fără să se întâmple nimic. Citi acest raport așa cum privim icebergurile care se apropie de Titanic: incapabili, ca țară, ca popor, să oprim atacul cifrelor din ce în ce mai agresive.
Raportul ONU a revenit în actualitate cu ocazia conferinței finale a unui proiect internațional de cercetare, numit „Move”, fiind citat de Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare și documentare în domeniul integrării imigranților (CDCDI). Ce ne spune Luciana Lăzărescu? Că această pierdere masivă de populație nu a fost compensată de imigrație, adică de străini sosiți în România. La sfârșitul anului trecut, străinii stabiliți în România erau de aproximativ 117.000, România fiind pe ultimele locuri la rezidenții din afara UE.
Citiți urmarea în Gazeta Românească.