in

Protestele „George Floyd” de la Londra au degenerat în fața reședinței premierului Boris Johnson. Bătaie între manifestanți și polițiști


Protestele din Statele Unite ca urmare a morții lui George Floyd, la Minneapolis, s-au răspândit și în Europa. Londra este printre capitatele europene unde mii de oameni s-au strâns pe străzi.

Protestul pașnic din Londra a degenerat în fața reședinței premierului Boris Johnson, din 10 Downing Street. Un polițist a fost lovit cu pumnul în față, iar protestatarii au aruncat cu diverse obiecte în forțele de ordine.

Ieri, 3 iunie, Protestatarii s-au adunat la Londra încă de dimineață, în semn de solidaritate cu persoanele de culoare, scrie Evening Standard.

Organizatorii manifestației din Hyde Park au promis că este vorba despre un protest pașnic și că vor încerca să păstreze și distanța de doi metri impusă pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Din cauza numărului mare de participanți, acest lucru nu a putut fi respectat însă.

Susținători ai cauzei „Black Lives Matter” (Viețile negrilor contează), protestatarii au scandat în mod repetat „Fără justiție, nu este pace”.

Britanicii, rugați să îngenuncheze în fața ușii, pentru a protesta împotriva morții lui George Floyd

Evenimentul a reunit oameni de toate vârstele, de la bebeluși, la pensionari, au scris jurnaliștii britanici.

„Rasismul este o problemă mondială”, denunță manifestanții reuniți la Londra în semn de protest față de moartea lui George Floyd, care și-a dat ultima suflare lunea trecută sub genunchiul unui polițist.

Premierul britanic Boris Johnson a vorbit miercuri în Parlamentul de la Londra despre moartea lui George Floyd, catalogând-o drept „scandaloasă” și „de neiertat”. „Bineînțeles, viața negrilor contează și înțeleg perfect furia, amărăciunea, nu doar din America, ci și din lumea întreagă”, a declarat liderul conservator britanic, recunoscând că există rasism în țara sa.

„Manifestațiile trebuie să se desfășoare în mod legal și rezonabil”, a subliniat el. Moartea lui George Floyd a declanșat numeroase manifestații şi un val de violenţă în Statele Unite, unde președintele Donald Trump amenință cu scoaterea armatei pe străzi pentru a pune capăt haosului.

Manifestații împotriva rasismului au mai avut loc la Berlin (Germania) şi Paris (Franţa), unde mișcarea Black Lives Matter este prezentă de câţiva ani.
Judecat în România din cauza unei amenzi de 3.900 de lire sterline primită în Anglia

Împușcături în Brent. Un copil și trei adulți, duși la spital