Ministrul Muncii şi Pensiilor din Marea Britanie, Ian Duncan Smith, a spus că se lucrează la restrângerea ajutoarelor sociale pentru noii veniţi din UE şi că “există un fel de criză” referitoare la acest subiect.
Un jurnalist de la ziarul britanic The Guardian pune la îndoială termenul de “criză” folosit de Ian Duncan Smith şi spune chiar că imigranţii nu sunt o “povară” pentru sistemul de beneficii, ci dimpotrivă, contribuie mai mult decât cer.
Cifrele la care jurnalistul apelează sunt chiar cele publicate de Departamentul de Muncă şi Pensii, care arată că din imigranţii UE, doar 5% cer beneficii, faţă de 13% britanici. Cât despre români şi bulgari, nu se află nici măcar în topul celor 20 de naţiuni care cer beneficii în UK.
Fără imigraţie, sistemul de beneficii ar astfel mult mai împovărat, aşa că făcând o medie între lucrurile pozitive şi negative pe care le aduce imigraţia, chiar “turismul pentru beneficii” ar fi o problemă insignifiantă.
Comparat cu al altor ţări din Uniunea Europeană, sistemul de asigurări sociale din Marea Britanie pare cel mai accesibil şi mai “bogat”, dar acest lucru este numai la suprafaţă, pentru că alte ţări folosesc sisteme diferite de împărţire a banilor, respectiv raportate la contribuţia la buget.