Menu

“Luați atitudine, situația românilor din străinătate e critică”. Scrisoare deschisă către președinte și prim ministru.

SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule presedinte,
Domnule prim ministru,

Am ales să vă scriu, semnalându-vă situaţia alarmantă privitor la modul de funcţionare al misiunilor diplomatice româneşti. În ultima vreme nemulţumirea în rândul cetăţenilor români aflaţi departe de casă, motivată fără nici o urmă de îndoială, este din ce în ce mai accentuată.

Spun acest lucru din perspectiva românului care a trăit mulţi ani în afara României în primul rând, dar şi datorita faptului că un număr tot mai mare de cetateni români îmi transmit direct sau evidenţiază prin intermediul presei, noianul de nemulţumiri legate în principal de relaţia cetăţean-autoritaţi ale statului departe de casă. Vă aduc la cunoştinţă faptul că ne aflam în 2014, secolul XXI, an şi secol în care pentru pretenţia de a face parte din clubul select al naţiunilor care compun Uniunea Europeana precum şi NATO, România este codaşă şi din acest punct de vedere, al respectului faţă de cetăţenii săi, mai ales faţă de milioanele de cetateni care se află astăzi în străinătate.



-funcţionarii statului român işi desfăşoara activitatea în puţine consulate, care nu acoperă nici pe departe necesarul pentru a servi zonele în care se află cetăţeni români.

-taxele consulare sunt exagerat de ridicate, nemaipunând la socoteală faptul că avem taxe care nu ar trebui să existe cum este cea de eliberare a certificatului de naştere, certificat care în românia se eliberează gratuit.

-spaţiul foarte mic pentru primirea cetăţenilor români care se adresează consulatelor, de multe ori românii fiind nevoiţi sa reziste la modul fizic, în fapt, bebeluşi, copii, tineri, vârstnici, oameni foarte bătrâni, aproape zilnic îi intâlnim la porţile consulatelor romaneşti suportând de cele mai multe ori sub cerul liber căldura lunilor de vară, frigul din timpul iernii, ploaia, zăpada, obosiţi, nedormiţi, chinuiţi.

distanţele destul de mari dintre consulate şi zonele din care se deplasează cetăţenii români.

-de la un anumit timp, s-a împământenit starea de fapt de a întâlni la intrarea în consulatele noastre, persoane care se adresează în întâmpinarea cetăţenilor români în altă limbă decât cea oficială a statului român, dar ne plângem ca în ţară, în administraţie, de obicei în zonele locuite deopotrivă de români şi de maghiari, se vorbeşte limba maghiară, faptul pe care îl semnalez ca existent în consulatele noastre este UMILITOR pentru noi, ca ROMÂNI.

-de multe ori mi se aduce la cunoştinţă că la apelurile cetăţenilor la numerele de telefoane ale misiunile diplomatice, nu se răspunde, astăzi neavând încă implementat un sistem modern de preluare şi prelucrare ale apelurilor telefonice ale solicitanţilor de servicii consulare, cetăţeni români.

Mai trebuie oare să adaug faptul că astăzi şase cetaţeni români fac greva foamei in Frankfurt, Germania nefiind poate susţinuţi de statul român, acolo, departe de casă?

Mai trebuie oare să adaug faptul că un cetăţean, poate român, Bogdan Ionescu, in Koln, Germania, a fost amendat de Poliţia din localitatea respectivă pentru că nu conducea bicileta cu ambele mâini, omul fiind infirm?

Mai trebuie oare să adaug faptul că astăzi în Marea Britanie, cetăţenii români şi chiar România sunt constant ţintele politicienilor rasişti sau ale presei tabloide britanice, iar statul nostru dacă şi atunci când raspunde, denotă o lipsă motivată şi reală de implicare, lăsând expuse loviturilor acestora demnitatea, prezenţa şi interesele cetătenilor români prezenţi în Marea Britanie şi cum spuneam, ale statului român?

Mai trebuie oare să adaug faptul că anual mor în medie 2500 de cetăţeni români departe de casă, fară ca statul român, să intervină în sprijinul repatrierii corpurilor acestora acasă, aproape de părinţi şi familie? Oare beneficiile economiei şi ale statului român de pe urma banilor pe care românii ii trimit acasă constant de ani buni, nu pot determina decidenţii politici în a lua pentru prima dată măsura corectă a rezolvării acestei situaţii?

Oare acele peste patru miliarde de Euro trimişi acasă numai dacă luăm in calcul statistica oficială a anului anterior, nu sensibilizează suficient decidenţii politici?

Am atras atenţia, în speranţa că veţi lua atitudine si că situaţia se va transforma pozitiv, asupra câtorva dintre milioanele de probleme pe care cetăţenii români le au departe de România, spun milioane pentru ca milioane de AZILANŢI ECONOMICI, cetăţeni români se află astăzi pretutindeni, numai în Europa de Vest existând peste patru milioane de români repreyentând peste 20% din populaţia tării!

Cu stimă,
Aurelian Mihai, deputat Europa de Vest

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version